Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Misskött förvar är ett hinder för utvisningar

Migrationsverkets förvar i Kållered, strax utanför Göteborg, har problem med allt från rymningar, droger och prostitution, till stölder mot intagna och otrygg arbetsmiljö.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Så länge Migrationsverkets förvar är misskött och har svängdörrar lär målet om fler utvisningar inte uppfyllas.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Den stora asylinvandringen innebär att allt fler människor väntar på utvisning från Sverige. Den förre inrikesministern Anders Ygemans löfte om 80 000 utvisningar är dock långt från att uppfyllas.

En förklaring till det är den stora bristen på förvarsplatser. Gränspolisen tvingas i dag regelbundet släppa personer som frihetsberövats i väntan på avvisning eller utvisning, till följd av att förvaren är fullbelagda.

Migrationsverket har för närvarande drygt 350 platser och under året kommer man att utöka kapaciteten med ytterligare 150 stycken. Polisen menar dock att det egentligen skulle behövs minst 800 nya platser och att behovet snart kan vara ännu större.

Migrationsverkets förvar i Kållered

Samtidigt finns stora brister i den existerande verksamheten. 

Migrationsverkets förvar i Kållered, strax utanför Göteborg, har problem med allt från rymningar, droger och prostitution, till stölder mot intagna och otrygg arbetsmiljö.

Vid en rymning i januari i år hotades och skadades personal. En av rymmarna var georgisk medborgare, efterlyst för mord i sitt hemland. Den andre, medborgare i Marocko, hade dömts i Sverige till fängelse och utvisning. I april rymde 14 personer från förvaret efter att ett fönster slagits sönder inifrån. 

Så sent som i förra veckan krossade två personer utifrån en ruta med yxa och förde ut en person. Ytterligare två förvarstagna tog samtidigt chansen att försvinna ut i det ständigt växande skuggsamhället i Sverige. Det skedde trots att Migrationsverket förvarnats om att ett fritagningsförsök var på gång.

Redan för nio år sedan larmade polisen om att det var allt för lätt att rymma från förvaret, något som Säkerhetspolisen misstänkte berodde på infiltration av aktivister bland förvarets personal. Det gick så långt att polisen slutade att informera personalen inför utvisningar. I stället dök polisen upp oannonserat.

En källa jag talar med berättar att detta fortsatt är vanligt. Numera sker det för att undvika protester och demonstrationer. Aktivisternas aktioner går på så vis i slutänden ut över de intagna.

Källan berättar att ledningen i februari inte agerat på information från polisen om att en person skulle släppas ur förvaret. Detta resulterade i att mannen satt felaktigt inlåst i över två dygn. När han släpptes informerades mannen inte om misstaget då det skulle kräva tolk.

Avvisningar från Sverige

Förra våren rapporterade DN om att personal uppmanats av sina chefer att provocera intagna att gå över gränsen, så att de skulle kunna flyttas till häkte. 

”Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort”, ska en av cheferna på förvaret i Kållered ha sagt om en psykiskt sjuk man som väntade på utvisning.

I juni rapporterades om en omfattande stöldvåg som drabbat de intagna, där deras värdesaker försvunnit från ett låst skåp som bara personalen hade tillgång till. Detta har resulterat i att personer avvisats utan varken tillhörigheter eller ersättning.

Poliskommissarie Lars Skoglund vid gränspolisen har berättat för Sveriges Radio att förvarstagna ofta varit påverkade när gränspolisen kommit för att hämta dem. Drogproblemen bekräftas också av min källa. Skoglund menar att problemen är så stora att förvaret i Kållered helt borde stängas.

Med misskötta förvar med svängdörrar lär det bli svårt att genomföra ens en bråkdel av alla Ygemans utvisningar. Migrationsverket måste kunna garantera att förvaren är trygga platser för såväl intagna som personal. Att myndigheten har misslyckats med förvaret i Kållered är uppenbart. 


Läs också:

Sverige måste utvisa fler våldsbrottslingar