Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Kulturministern måste sluta göda extremister

Hur kommer det sig att Alice Bah Kuhnke inte har dragit i nödbromsen när tvivelaktiga föreningar gång på gång har fått miljonbidrag, skriver Sofie Löwenmark.

Statliga islamofobi.se är bara ett av många haverier. 

Alice Bah Kuhnke har en lång historia av att dela ut pengar till föreningar som sår splittring i samhället.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan hamnade sajten islamofobi.se i blåsväder. En rad skribenter har uppmärksammat hur man där relativiserar såväl hedersvåld som terrorism. ”En kör av extrema röster” var Erik Helmersons träffsäkra benämning i DN.

Sajten sköts av det kontroversiella studieförbundet Ibn Rushd och finansieras av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

Intiativet till satsningen kommer dock ursprungligen från kulturminister Alice Bah Kuhnke som gav myndigheten i uppdrag att genomföra insatser mot rasism riktad mot muslimer.

I själva verket har sajten blivit en ren gåva till de människor som ogillar och sprider hat mot muslimer. I statlig regi bekräftas nu alla deras fördomar. Till muslimer är budskapet i stället att "samhället avskyr er". Hur ska man annars tolka sajtens grundläggande tankefigur att hat mot islam genomsyrar hela samhället?

Alice Bah Kuhnke och extremiststöd

Tyvärr är det bara ett i raden av haverier från Alice Bah Kuhnkes sida. Hon har en historia av att systematiskt dela ut pengar och delegera viktiga frågor till föreningar och personer som sår splittring och polariserar det svenska samhället. 

Under sin tid kort tid som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor var hon ytterst ansvarig för att hundratusentals kronor delades ut till personer med kopplingar till extrema föreningar.

Som kulturminister har Bah Kuhnke fortsatt i samma stil. Hon har bland annat initierat kultursatsningen ”Äga rum” i en del bostadsområden med ”socialekonomiska utmaningar”. Bland de som fått vara med och dela på de 130 miljoner kronorna finns föreningarna Megafonen, Pantrarna och Rådet Av Enade kreoler.

Megafonen var med och uppviglade till kravallerna i Husby 2013. Rådet Av Enade Kreloer som trots miljoner i bidrag inte lyckades ”ta fram lokaler” ska nu i stället  ”skapa en mötesplats”. Och Pantrarna har på sitt Instagramkonto rentav hyllat en dödad IS-terrorist. ”Vila i frid. Vi kommer aldrig glömma dig, en sann krigarsjäl. Må du komma till paradiset InshAllah,” skrev man efter att en av föreningens grundare stupat i Syrien 2013.

Samtidigt som Alice Bah Kuhnke ansvarade för arbetet mot våldsbejakande extremism i regeringen initierade hon alltså projekt som gav pengar till grupper som hyllar jihadister. Det är rent häpnadsväckande.

Slopa bidragen

Som kulturminister kan Alice Bah Kuhnke förstås inte detaljstyra exakt vilka föreningar som får bidrag i varje enskilt ärende. Men hur kommer det sig att Bah Kuhnke inte har dragit i nödbromsen när tvivelaktiga föreningar gång på gång har fått miljonbidrag? Att kulturministerns pappersklänning på Nobelfesten fått mer uppmärksamhet än dessa återkommande haverier är obegripligt. 

Sverige har problem med rasism i samhället, men den kommer från alla håll och bekämpas inte med rasforskning, polariserande retorik eller bisarra sajter.

Skattemiljoner som utan eftertanke plöjs ner i projekt som i bästa fall inte gör någon nytta, skulle göra bättre nytta i det långsiktiga arbetet för att motverka segregationen och skapa ett bättre samhälle.

Sverige har inte råd att fortsätta göda extremister. 


Läs också: 

Feministiskt initiativ värnar husdjur mer än hedersutsatta