Hur kommer det sig att Alice Bah Kuhnke inte har dragit i nödbromsen när tvivelaktiga föreningar gång på gång har fått miljonbidrag, skriver Sofie Löwenmark.
Hur kommer det sig att Alice Bah Kuhnke inte har dragit i nödbromsen när tvivelaktiga föreningar gång på gång har fått miljonbidrag, skriver Sofie Löwenmark.
Sofie Löwenmark

Kulturministern måste sluta göda extremister 

Publicerad

Statliga islamofobi.se är bara ett av många haverier. 

Alice Bah Kuhnke har en lång historia av att dela ut pengar till föreningar som sår splittring i samhället.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan hamnade sajten islamofobi.se i blåsväder. En rad skribenter har uppmärksammat hur man där relativiserar såväl hedersvåld som terrorism. ”En kör av extrema röster” var Erik Helmersons träffsäkra benämning i DN.

Sajten sköts av det kontroversiella studieförbundet Ibn Rushd och finansieras av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

Intiativet till satsningen kommer dock ursprungligen från kulturminister Alice Bah Kuhnke som gav myndigheten i uppdrag att genomföra insatser mot rasism riktad mot muslimer.

I själva verket har sajten blivit en ren gåva till de människor som ogillar och sprider hat mot muslimer. I statlig regi bekräftas nu alla deras fördomar. Till muslimer är budskapet i stället att "samhället avskyr er". Hur ska man annars tolka sajtens grundläggande tankefigur att hat mot islam genomsyrar hela samhället?

Alice Bah Kuhnke och extremiststöd

Tyvärr är det bara ett i raden av haverier från Alice Bah Kuhnkes sida. Hon har en historia av att systematiskt dela ut pengar och delegera viktiga frågor till föreningar och personer som sår splittring och polariserar det svenska samhället. 

Under sin tid kort tid som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor var hon ytterst ansvarig för att hundratusentals kronor delades ut till personer med kopplingar till extrema föreningar.

Som kulturminister har Bah Kuhnke fortsatt i samma stil. Hon har bland annat initierat kultursatsningen ”Äga rum” i en del bostadsområden med ”socialekonomiska utmaningar”. Bland de som fått vara med och dela på de 130 miljoner kronorna finns föreningarna Megafonen, Pantrarna och Rådet Av Enade kreoler.

Megafonen var med och uppviglade till kravallerna i Husby 2013. Rådet Av Enade Kreloer som trots miljoner i bidrag inte lyckades ”ta fram lokaler” ska nu i stället  ”skapa en mötesplats”. Och Pantrarna har på sitt Instagramkonto rentav hyllat en dödad IS-terrorist. ”Vila i frid. Vi kommer aldrig glömma dig, en sann krigarsjäl. Må du komma till paradiset InshAllah,” skrev man efter att en av föreningens grundare stupat i Syrien 2013.

Samtidigt som Alice Bah Kuhnke ansvarade för arbetet mot våldsbejakande extremism i regeringen initierade hon alltså projekt som gav pengar till grupper som hyllar jihadister. Det är rent häpnadsväckande.

Slopa bidragen

Som kulturminister kan Alice Bah Kuhnke förstås inte detaljstyra exakt vilka föreningar som får bidrag i varje enskilt ärende. Men hur kommer det sig att Bah Kuhnke inte har dragit i nödbromsen när tvivelaktiga föreningar gång på gång har fått miljonbidrag? Att kulturministerns pappersklänning på Nobelfesten fått mer uppmärksamhet än dessa återkommande haverier är obegripligt. 

Sverige har problem med rasism i samhället, men den kommer från alla håll och bekämpas inte med rasforskning, polariserande retorik eller bisarra sajter.

Skattemiljoner som utan eftertanke plöjs ner i projekt som i bästa fall inte gör någon nytta, skulle göra bättre nytta i det långsiktiga arbetet för att motverka segregationen och skapa ett bättre samhälle.

Sverige har inte råd att fortsätta göda extremister. 

 

Läs också: 

Feministiskt initiativ värnar husdjur mer än hedersutsatta 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag