Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofie Löwenmark

IS-återvändare är inte det enda problemet

De extremister som stannade kvar hemma, i städer som Göteborg, liksom de som radikaliseras i detta nu kan också utgöra ett hot.
Foto: SHUTTERSTOCK
”Terror-turister”, de inom IS som kom utifrån, har beskrivits som särskilt bestialiska av överlevande offer. (Bild från staden Raqqa i Syrien.)
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Kalifatet har fallit men Sverige måste få upp ögonen för ideologin.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att våra svenska IS-förmågor hävdar att man reste av ”humanitära skäl” – för att bli blodgivare, köra ambulans eller bara hjälpa krigsdrabbade människor – är givetvis kvalificerat struntprat. 

Den sortens volontärer kunde erbjuda sina tjänster till Röda halvmånen och andra hjälporganisationer. Islamiska staten och liknande terrororganisationer i regionen har varit helt tydliga med vad verksamheten går ut på i sin propaganda.

Ingen person som var kapabel att ta sig dit kan ha undgått detta. 

Sanningen är att de som reste till Syrien lockades av idén om ett kalifat och av en ideologi som utgår ifrån att västvärlden bedriver ett krig mot islam. I det kriget är alla medel tillåtna. 

Mot den bakgrunden är det ingen tillfällighet att både lokalbefolkningen och terrorrörelsens offer har vittnat om att de utländska ”terror-turisterna” var i särklass grymmast. 

Kom också ihåg att en svensk kvinna, som via sociala medier uppvisade en anmärkningsvärd råhet, är hjärnan bakom kalifatets första och sannolikt enda väpnade kvinnobrigad

Extremisterna som stannade hemma

I den nyvakna debatten får vi inte ensidigt fokusera på de ”återvändare” som utgör ett hot mot Sverige i egenskap av potentiella terrorister. Drygt 150 individer är tillbaka sedan länge, men de som stannade kvar i Syrien in i det sista torde vara de farligaste, vilket Doku - där jag är en medarbetare - och Expressen i samarbete har påvisat. 

Men vi får inte glömma att också extremister som aldrig reste, eller personer som är på väg att radikaliseras i detta nu, kan utgöra ett allvarligt hot

För att stävja radikaliseringen måste man stävja den propaganda som sprids dygnets alla timmar av ideologiskt övertygade personer – i föreningslokaler, i vissa moskéer och på sociala medier. 

Även där spelar föreställningarna om västvärldens krig mot islam en stor roll. I sin mildaste form pekar de ut islamofobi som västvärldens mest effektiva vapen mot islam.

Utländsk finansiering av moskéer

Det behövs kartläggningar av hur dessa idéer samverkar med den våldsbejakande islamistiska extremismen. Det som behövs är kunskap, översyn och förmåga att analysera hela problematiken. Det behövs ett brett grepp om allt ifrån problematiska skolor till extrema koranskolor och utländsk finansiering av svenska moskéer. Listan kan göras lång. 

I min hemstad Göteborg finns det en imam som tyvärr inte har fått särskilt mycket stöd från staden: Sheikh Abdirahman, som under lång tid har bedrivit ett seriöst arbete mot radikalisering och terrorturism. I Mustafa Panshiris och Jens Gadmans bok ”Det lilla landet som kunde” intervjuas han i sin ganska oansenliga källarmoské. 

Abdirahman kritiserar de styrandes naiva inställning till våldsbejakande salafism, som han likställer med nazism, och som han menar har kunnat breda ut sig utan att möta motstånd i Göteborg. 

Makthavarna har inte bara sett mellan fingrarna med denna utbredning, säger han, utan uppmuntrat den genom att man från kommunens sida öst pengar över radikala salafister, pengar som ibland har gått till terrorfinansiering. 

Det är upp till kommunerna om rekryterarna ska få fortsätta att frodas i lugn och ro. 


Läs också:

Låt inte salafisterna sprida sin unkna kvinnosyn


Nedan visas Ledarsnack. Denna veckas gäst är Rysslandsforskaren Martin Kragh.