Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofie Löwenmark

Högern missar det verkliga problemet med klanröstning

VAL.SE & MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: Människor med invandrarbakgrund ska varken behöva utstå påtryckningar eller fördomar, de borde få använda sin rösträtt på samma villkor som alla andra, skriver Sofie Löwenmark.

Klanröstande är ett reellt problem i Sverige. Men att partier till vänster får stort stöd i utanförskapsområden kan inte avfärdas med den förklaringen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För några år sedan var begreppet klan närmast helt frånvarande i integrationsdebatten. Men nu talar allt fler om klanernas betydelse, detta mycket tack vare författaren Per Brinkemos banbrytande bok "Mellan klan och stat".

I dagarna utkommer han med en ny antologi i ämnet tillsammans med Johan Lundberg: Klanen. Där påpekas att klanen som samhällelig organisationsform finns i många av de länder varifrån stora invandrargrupper har kommit till Sverige under senare år.

Klanröstning i Sverige

En viktig fråga som Brinkemo har varit med att lyfta är hur demokratin kan komma att påverkas av klan- och grupptänkande. 

Frågan blev hyperaktuell när Uppdrag granskning två dagar före valet avslöjade hur en lokalpolitiker för Miljöpartiet i Botkyrka förmedlade kontakt till en man som erbjöd Moderaterna 3 000 röster i utbyte mot att församlingen som han var aktiv i skulle få bygglov för en moské. Mannen var dessutom valinformatör - avlönad av kommunen för att hjälpa människor att rösta.

Det är också värt att titta närmare på Mikail Yüksels snabba karriär inom Centerpartiet. Yüksel kom från ingenstans och lyckades nå toppen på partiets lista i Göteborg tack vare att många nya medlemmar röstade på honom i provvalet. Bara några veckor före höstens riksdagsval uteslöts han dock ur Centerpartiet efter att det framkommit att han tidigare hade haft samröre med de turkiska extremisterna Grå Vargarna. 

Det var ytterst svagt av Centerpartiet att inte reagera tidigare. Det vilar ett stort ansvar på de etablerade partierna om klan- och gruppröstning ska kunna motverkas. Det ansvaret har man dock inte alltid tagit. 

Det bör till exempel sättas stora frågetecken kring avtalet mellan Broderskapsrörelsen - i dag Socialdemokrater för Tro och solidaritet - och Sveriges muslimska råd från 1999, som Expressen avslöjade 2014. Broderskapsrörelsen förband sig bland annat att se till att det skulle finnas ett visst antal muslimer på olika S-valsedlar samt att driva frågor som muslimska helgdagar och statlig imamutbildning.

Det står ingenting i avtalet om någon eventuell motprestation, men i Sveriges muslimska råds utvärdering av avtalet, konstateras att många röster torde ha kommit Socialdemokraterna tillgodo.

Vänstern stark i utanförskapsområden

I debatten efter valet har Socialdemokraternas och Vänsterpartiets generellt stora stöd i utanförskapsområden dock kommit att avfärdas. Skärmdumpar med resultat från enskilda valdistrikt har skickats runt som ett förment bevis på klanröstning. 

Det  är bara fördomsfullt. Klanröstning kännetecknas snarare av att olika etniska grupper röstar på olika partier - inte att en stor majoritet i ett mångkulturellt område röstar likadant.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är partier som både har hög närvaro i dessa områden, och traditionellt når höga siffror i områden med låga inkomster och hög arbetslöshet. Vänsterns starka stöd i utanförskapsområden är i sig inte konstigare än att alliansen samlar nästan 75 procent i välbärgade Danderyd. 

Människor med invandrarbakgrund ska varken behöva utstå påtryckningar eller fördomar, de borde få använda sin rösträtt på samma villkor som alla andra.


Läs också:

Per Brinkemo: Sverige har blundat för klanernas makt