Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Fritidsgårdar får inte vara vardagsrum för kriminella

En extern rapport avslöjar mycket allvarliga missförhållanden i ABF:s sju fritidsverksamheter i Botkyrka/Salem.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Klarar kommunerna inte av att garantera att ungdomsgårdarna inte används som rekryteringsbas åt gängkriminella är det bättre att stänga verksamheten.

Allt för ofta kommer avslöjanden om att fritidsgårdar i utsatta områden infiltrerats eller tagits över av gängkriminella. 

Senaste skandalen kom i förra veckan när en extern rapport avslöjat mycket allvarliga missförhållanden i ABF:s sju fritidsverksamheter i Botkyrka/Salem, som kommunen finansierat.

Utredningen som kommunen initierat efter misstanke om brister resulterade i att man valde att stänga samtliga enheter med omedelbar verkan. 

Fritidsgårdarna har av allt att döma i själva verket utgjort den destruktiva miljö som barnen och ungdomarna skulle skyddas mot.

Bland annat hade personer med allvarliga brottsmålsdomar anställts och tillåtits arbeta med barn och personer med koppling till kriminella verksamheter tilläts att vistas i lokalerna. Det fanns också uppgifter om allvarliga incidenter. Narkotika hade hittats i lokalerna och allvarliga våldsdåd förekommit. Därtill hade personer som burit skottsäkra västar fått lov att vistas på fritidsgårdarna. 

Den enorma naiviteten i kombination med bristande insyn och kontroll när det kommer till verksamheter, föreningar och projekt som riktas mot barn och ungdomar i utsatta områden måste få ett slut. För problematiken är allt annat än ny och allvarliga larm har inte saknats.

Att se till att skattefinansierad verksamhet inte kapas av gängkriminella eller islamister är inte speciellt komplicerat.

En underrättelserapport från Stockholmspolisen 2019 konstaterade att gängkriminella tar strategiska anställningar på fritidsgårdar för att använda gårdarna som rekryteringsbas till nätverken.

Tidigare har Expressen avslöjat att kriminella anställts på ungdomsgårdar i särskilt utsatta områden. Bland annat stängdes en fritidsgård i Sollentuna efter att det framkommit att kriminella fick använda gården mer eller mindre som de ville. HBTQ-fientliga uppfattningar accepterades öppet och personal agerade uppmuntrade mot ungdomar som förespråkade hederskultur. 

I Borås slog polisen larm om att maskerade gängkriminella vistades på Hässlehus fritidsgård och kallade gården för en värmestuga åt kriminella.

För några år sedan larmade Barnombudsmannen om att islamister rekryterat på fritidsgårdar. Och på en ideell fritidsgård i Rinkeby som fick ekonomiskt stöd av Stockholms stad ska en anställd ungdomsledare ha rekryterat ungdomar till terrororganisationen Al-Shabab i Somalia.

Det är ett sådant fruktansvärt svek.  

Att komma till rätta med den alarmerande gängkriminaliteten är en av politikens allra svåraste uppgifter. Att se till att skattefinansierad verksamhet som riktas mot barn och ungdomar inte kapas av gängkriminella eller islamister är däremot inte speciellt komplicerat. Men det kräver öppna ögon och full insyn och kontroll. 

Nu ska Botkyrka kommun själv ta över och driva fritidsverksamheterna. Det är ingen garanti mot att nya missförhållanden inte kommer att uppkomma, men det ger kommunen insyn och större möjlighet att agera direkt när allvarliga incidenter uppdagas. 

För sådant här får helt enkelt inte hända. Klarar inte kommunerna av att garantera att ungdomsgårdarna inte används som rekryteringsbas åt gängkriminella och islamister är det faktiskt bättre att inte ha några ungdomsgårdar alls.Sofie Löwenmark är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.