Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Förenkla inte hotbilden mot landets moskéer

En moské i Uppsala utsattes för ett attentat med en brandbomb på nyårsdagen 2015. Ofta finns det flera hotbilder mot moskéerna.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Blunda inte för att hoten mot svenska moskéer kommer från flera håll – även från andra muslimer. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mattias Gardell vid Uppsala universitet presenterade nyligen en rapport om angrepp mot svenska moskéer – allt från klotter och utplacerade grishuvuden till brandattentat. Undersökningen slogs upp stort i SVT. 59 procent av de moskéer som svarat på undersökningen (106 av 173) hade någon gång blivit utsatta för fysiskt angrepp, och 36 procent hade blivit det under förra året. 

”Ett hot mot religionsfriheten”, konstaterade Max Stockman vid Myndigheten för trossamfund, som hade beställt undersökningen.

Aftonbladets ledarsida var man snabb med att slå fast att hoten moskéerna kommer från den växande högerextrema miljön. Men den som vill läsa hela Gardells undersökning får vänta tills Almedalsveckan. 

Det ska bli intressant att se om Gardell gör någon analys av vilka som ligger bakom attentaten. Tidigare har han inte visat något större intresse för att ge en bredare bild av var den här sortens hot kommer ifrån. Gardell talar gärna om muslimer som ett homogent kollektiv, men utgångspunkten tycks alltid vara den sunnisfär han själv ofta umgås i.

Att hat mot muslimer frodas inom extremhögern, och att detta av allt att döma ökar rejält, bör varken ifrågasättas eller förringas. En titt på sociala medier räcker för att se hur det dagligen hetsas mot muslimer som grupp. 

Men det gynnar inte de muslimer som hotas att samhället bortser från det högst reella hat som frodas inom andra grupper. Shia-, sufi- , ahmadiyya-muslimer samt liberala sunnimuslimer har ofta flerdubbla hotbilder. 

Shiamuslimer flyttar från Hässleholm

På sociala medier kan man följa hur extrema sunnimuslimer vräker ur sig hat mot shiamuslimer, vilka beskrivs som ”judars boskap”. Ljusets moské i Hässleholm har uppmärksammats för den hatiska propaganda den spridit mot shiamuslimer, vilket även fått många av dem att flytta ifrån Hässleholm av rädsla.

Att hoten från den sunnimuslimska extremismen drabbar andra muslimer i Sverige är inte konstigt – muslimer drabbas dagligen av denna extremism i Mellanöstern. 

Det är betecknande att det enda dåd på svensk mark som IS har tagit på sig är brandattentatet mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. 

Konflikter i Mellanöstern får återverkningar här

Brandattacken mot Sveriges största shiamoské, Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg, är tyvärr ouppklarad. Men att moskén hotats både från sunniextremister och från högerextremister har församlingen vittnat om. I just det fallet kan det finnas ytterligare hotbilder, kopplat till att moskén har en kontroversiell politisk inriktning och hyllar Ayatollah Khomeini. 

De radikala salafistiska moskéer som fostrar medlemmar i att hata andra muslimska grupper, kan å sin sida bli utsatta av dem som känner sig direkt hotade av deras extrema tolkning. Att människor som fått se sina släktingar i Syrien och Irak förtryckas av IS-ideologi känner avsky inför sådana budskap är inte svårt att förstå, men det ursäktar inte illdåd. 

Vill man på allvar komma till rätta med attentaten mot svenska moskéer, kan man inte låsa sig vid hypotesen att attentaten endast kommer från ett håll. 

Det är kanske lockande för den som ser högerextremism som det största eller enda hotet. Men i slutändan är det utsatta islamiska församlingar som drabbas av en sådan enögdhet.


Läs också: 

Sveriges judar tvingas ta ansvar för sin egen säkerhet