Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofie Löwenmark

Fi värnar husdjur mer än hedersutsatta

Feministiskt Initiativ blundar för hederskulturens offer, partiets Göteborgsavdelning talar hellre om husdjurens väl, skriver Sofie Löwenmark.Foto: MAJA SUSLIN / TT & CLAUDE PARIS / AP

Feministiskt Initiativ kämpar inte för kvinnors lika rättigheter. Det är ett parti för privilegierade akademiker i innerstadsmiljö.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Feministiskt Initiativs åsiktsbyten om hederskultur är inte enkla att hänga med i. Nyligen gick partiledaren Gudrun Schyman, som tidigare förnekat problematiken, ut och hävdade att Fi är det parti som bedriver det bästa arbetet mot hedersvåld. Den politiskt slipade Schyman tycks ha insett att frågan om hederskultur riskerar att bli ett sänke för partiet i valrörelsen.

Schymans uttalande har dock inget med verkligheten att göra. Ändå från start har Fi varit engagerat i förnekandet av hederskultur. Om detta skrev nyligen Maria Hagberg, tidigare styrelseledamot i partiet, på Expressen debatt

Liksom många andra som varit aktiva i arbetet mot hederskultur kallades hon för rasist och lämnade till slut partiet.

Gudrun Schyman och hederskultur

På sistone finns vissa tecken på att Fi i Stockholm har övervunnit sin beröringsskräck med hederskultur. I Göteborg ser det dock fortfarande annorlunda ut.

Där har Fi:s representanter under partiets tid i kommunfullmäktige varit noga med att aldrig använda begreppet hederskultur. I partiets valplattform förklarar man att det inte finns några skillnader i utövande av våld mot kvinnor. Orsaken är alltid patriarkala strukturer.

Men en enkätundersökning i Göteborgs förorter gjord av organisationen Varken Hora eller Kuvad visar skrämmande siffror på hur utbrett hedersförtrycket är. Att hederskultur handlar om så mycket mer än fysiskt våld nämns inte heller i valplattformen.

Något överraskande väljer Fi i stället att ta upp de problem som husdjur kan uppleva i våldsamma relationer. Även om man instämmer i att det är olämpligt att bete sig illa mot hundar, leguaner och vandrande pinnar, kan man tycka att prioriteringen är anmärkningsvärd. Den är dock talande för Fi:s politik, ett parti som ständigt går vilse i sina försök att bena ut vilken grupp som är mest förtryckt. Och där snedvriden antirasism har lett till att man ser med (kolonialt) överseende på förtryck när det förekommer i andra kulturer än de västerländska.

Den sorts könsseparerade bad som Sakine Madon, politisk redaktör på VLT, länge kämpat emot påstods till exempel av Gudrun Schyman vara ”en investering”. 

Man kan fråga sig: i vad? En investering i att barn ska lära sig att könssegregering är normalt? I att flickor ska lära att skyla sig? Eller i att pojkarna får lära sig att fina och ärbara flickor inte badar med pojkar?

Feministiskt Initiativ och hedersförtryck

På ”Flicksim” i Göteborg måste småflickorna klä sig korrekt i burkuni med lång byxa. Vidare är pojkar över sju år bannlysta från att följa med sina systrar till badet.

Att samma könsseparation sedan går igen i skolbussar, klassrum och på andra platser i det offentliga rummet kan Schyman inte ha missat. Fi, som annars så gärna talar om strukturer, blundar för att en generation svenska förortsbarn skolas in i könsstereotyper.

I länder där könsseparation är regel snarare än undantag hymlar feministerna inte om orsakerna till förtrycket av kvinnor. Där har man insett att det är kulturellt betingat. Med dessa feministiska organisationer har Fi inte mycket gemensamt. Det visar att Fi inte är ett parti för alla flickor. Inte heller för kvinnors lika rättigheter, eller för kvinnor som förtrycks av både rasism och patriarkat.

Nej, Fi är ett parti för privilegierade akademiker i innerstadsmiljö. Skulle Fi ha haft en förankring hos invandrarkvinnor i förorter skulle det ha låtit annorlunda. Då hade man engagerat sig mot hederskultur och för alla de offer för hederskultur, vilkas berättelser man så länge viftat undan.

 

Läs också:

Svensk ängslighet hjälper inte könsstympade