Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Falska syriska körkort blir en trafikfara i Sverige

Sverige översvämmas av falska syriska intyg. Här en äldre bild på en fakultet i Damaskus från innan inbördeskriget.
Foto: Leif Stenberg / Shutterstock

På nätet går det lätt att köpa falska examensbevis och körkort från Syrien. Svenska myndigheter måste bli mer misstänksamma.

Ifjol avslöjade SVT en omfattande försäljning av falska examensbevis. Det upptäckta fusket hade ökat avsevärt de föregående åren och i över 60 procent av fallen gällde det syriska dokument. Det handlade bland annat om förfalskade examensbevis för jurister, sjuksköterskor, apotekare och lärare.

Det är Universitets- och högskolerådet som ansvarar för att granska och bedöma utbildningsdokument. Inför den här texten kontaktar jag myndighetens utredare på enheten för bedömning av akademisk utbildning. Beskedet är att de falska utbildningsintygen fortfarande i hög omfattning är just syriska. 

Kvaliteten är mycket varierande, hela skalan förekommer – från rena amatörjobb till riktigt skickligt utförda hantverk, berättar man. 

Så sent som i september dömdes en kvinna för att ha skickat in examensbevis för en lärarutbildning vid universitetet i Damaskus. Rådet fattade misstankar eftersom dokumentet avvek både till format och till färgstil. Då kontaktades universitetet som meddelade att kvinnan aldrig studerat där.

Att problemen fortfarande är omfattande märks genom att försäljningen pågår helt öppet via annonser på arabiskspråkiga sociala medier. De riktar sig direkt mot personer i Sverige. 

Det går att välja mellan bevis från universiteten i Damaskus, Aleppo, Homs och Latakia. Valfri utbildning erbjuds. Det tillhandahålls också syriska grundskolebevis och alla möjliga andra typer av yrkesbevis.

Det säger sig självt att fusk med körkort kan få mycket allvarliga konsekvenser för tredje man.

Nyligen dömdes en man för att ha lämnat in falska bevis på att han hade genomgått en syrisk gymnasieutbildning. Mannen erkände och berättade att han hade fått höra att man kunde köpa intyg och skicka in dem för att undvika en längre studieprocess i Sverige. 

Han hade ringt ett utländskt telefonnummer som han fått tips om och beskrivit vad han behövde. Handlingen skickades till honom på posten. Mannen dömdes, i likhet med många andra som åker dit, för brukande av falsk urkund till dagsböter. 

Men det är mer än bara examensbevis som erbjuds i annonserna. Det säljs också syriska körkort för bil, motorcykel och buss. 

Den som kommer hit från till exempel Syrien har rätt att köra med ett giltigt körkort från hemlandet under det första året. Att människor använder förfalskade körkort i Sverige från länder som Syrien, Libyen och Irak framgår tydligt av en stor mängd domstolsavgöranden. 

Det går också att köpa syriska identitetskort, pass och äktenskapsbevis som påstås kunna användas vid ansökan om familjeåterförening. 

Även syriska födelseattester, dödsbevis och dokument som sägs kunna underlätta för att få asyl, till exempel intyg om att man är efterlyst av armén, erbjuds i annonserna.

Det säger sig självt att fusk med körkort kan få mycket allvarliga konsekvenser för tredje man. Det blir till trafikfaror på svenska vägar. 

Falska intyg kan också leda till att personer får stanna i Sverige på felaktiga grunder.

Ytterligare en följd av bedrägerierna kan bli att syrier som verkligen har genomgått en utbildning kan få svårare att tillgodoräkna sig den. Det framstår samtidigt som oundvikligt. 

Det svenska samhället har till stor del byggt på tillit. Nu måste myndigheterna tyvärr bli mer misstänksamma.


Sofie Löwenmark är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.


Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.