Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraternas garanti är rena bluffen

Socialdemokraterna i Stockholm går till val på en flytta-hemifrån-garanti.

Men unga väljare som litar på S kommer att bli grundlurade.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt fler unga vuxna bor kvar hemma. På tjugo år har andelen ökat från 15 till 24 procent, enligt Hyresgästföreningen.

Men i ett slag lovar Socialdemokraterna i Stockholm - landets tuffaste bostadsmarknad - nu att lösa problemet med ofrivilliga mambos. Om partiet vinner valet säger man sig vilja införa en flytta-hemifrån-garanti för 18- till 25-åringar.

De enda kraven är att sökanden ska ha stått i bostadskön sedan det år de fyllde 18, vara folkbokförda i Stockholms stad, inte ha ett eget förstahandskontrakt eller äga en bostadsrätt samt klara inkomstkraven.

Ursprunget kan spåras till Hyresgästföreningen som ifjol krävde en kommunal bostadsgaranti för unga under 25 år. När S-förslaget blev känt i förra veckan hyllades det också av toppchefer i föreningen. 

Flytta-hemifrån-garanti

Av en förening som säger sig företräda hyresgästerna borde man kunna vänta sig en mer kritisk attityd. Men med tanke på de starka banden till Socialdemokraterna är det tyvärr inte speciellt förvånande att Hyresgästföreningen undviker att påtala det uppenbara: att det i verkligheten inte alls handlar om någon garanti.

Det krävs nämligen inte mycket till matematikkunskaper för att räkna ut att den stora majoriteten unga stockholmare aldrig någonsin kommer att kunna få en bostad genom Socialdemokraternas så kallade "garanti".

En genomsnittlig ungdomskull i Stockholm består av omkring 10 000 personer. Men för att garantera bostäder åt totalt uppemot 70 000 unga tänker Socialdemokraterna blott reservera 800 lägenheter hos bostadsförmedlingen per år.

Finansborgarrådet Karin Wanngård, S, har förstås rätt i att alla unga inte kommer att vilja utnyttja garantin. Men hon måste vara drabbad av svårartad valfeber om hon på allvar tror att över 69 000 unga stockholmare tänker nobba ett eget förstahandskontrakt. Så många måste ju avstå om S-löftet ska vara en garanti i ordets rätta bemärkelse.

Wanngårds kommentar i DN är redan klassisk. 

"Vi har inte räknat på det exakt".

Socialdemokraterna i Stockholm

På ett sätt är dock Socialdemokraternas utspel ett fall framåt. Officiellt förordar partiet fortfarande en generell bostadspolitik där det offentligas knappa resurser inte ska koncentreras till dem som behöver det mest utan smetas ut över hela befolkningen. Resultatet blir att många konstlat billiga lägenheter hyrs ut till personer med relativt höga inkomster.

Men nu erkänner Socialdemokraterna att det faktiskt kan vara rätt att reservera lägenheter till vissa grupper. Att det handlar om valfläsk blir visserligen brutalt tydligt när Karin Wanngård i DN samtidigt avfärdar ett förslag om att öronmärka billiga lägenheter åt låginkomsttagare. I den gruppen är väljarpotentialen inte lika stor, får man förmoda.

Men kanske, kanske kan S-utspelet ändå vara ett första myrsteg mot en ny bostadspolitik.


Fotnot: I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång talar Zeliha Dagli och Linda Nordlund om kvinnors villkor i utanförskapsområden. 


Läs också:

När nyanlända ställs mot medelklassen 

Regeringen är på väg att höja hyran för alla