Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraternas bopolitik är ett luftslott

Regeringens förslag om bostadsbyggande är långt ifrån tillräckligt. De utlovade pengarna räcker bara till ett mindre stöd till 15 000 lägenheter.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Det har grymtats en del bland socialdemokrater över att Miljöpartiet fick posten som bostadsminister. Traditionellt har det varit ett viktigt statsråd i socialdemokratiska regeringar. Men nu gav man bort posten till ett parti som knappt ens har en bostadspolitik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kritiken blev inte mindre av att MP utsåg såväl en minister som en statssekreterare med liten erfarenhet av bostadspolitik.

Men helgens S-kongress visar att problemet med regeringens bostadspolitik går utöver kompetensbrist och idélöshet hos de Gröna. S-ledningen lyfte visserligen upp bofrågan och försökte ge sken av handlingskraft. Men bristen på konkretion var uppenbar.

"Vad är det man gör om det råder brist på bostäderna? Man bygger!", hojtade finansminister Magdalena Andersson från talarstolen på söndagen. Men hon såg inte ut att kunna övertyga ens sig själv med sitt tal som parodiskt nog hade rubriken "Från ord till handling".

S-ledaren Stefan Löfven å sin sida låtsades närmast som att rut-avdraget var orsaken till bostadsbristen.

"Vi kan inte ha ett samhälle där staten subventionerar poolrengöring, men inte bygger bostäder åt unga", sa statsministern. Men han nämnde inte att regeringens sänkning av taket för rut-avdraget väntas spara blott 80 miljoner kronor per år - en summa som knappt räcker till ett hyreshus i Stockholm.

Helgens mest frekventa talepunkt var i stället det gamla beskedet om att regeringen i höstbudgeten ska satsa på subventioner av små hyreslägenheter.

"Låt oss tala klarspråk. För att få de bostäder vi vill ha - krävs riktiga resurser. Därför börjar vi nu investera 6 miljarder för fler och modernare bostäder i hela landet", sa Löfven.

Men om vi verkligen ska tala klarspråk är regeringens förslag inte ens en fis i rymden. De utlovade pengarna räcker bara till ett mindre stöd till 15 000 lägenheter.

"Fler av våra unga vuxna kommer kunna bjuda hem sina föräldrar på kaffe i sitt första egna hem", hävdade Magdalena Andersson. Först i bostadskön - som lägenheterna ska förmedlas via - står dock främst 30-plussare med ordnad ekonomi. De blir säkert glada för att staten subventionerar deras hyror. Men det är knappast en satsning på de mest behövande.

Regeringen blundar dessutom för att det redan i dag råder det brist på kunnigt folk. Att en eller några budgetar i taget vifta med en liten påse pengar lär inte få byggbranschen att öka kapaciteten.

Bostadsbristen är en ödesfråga i klass med jobben. Utan fler bostäder i storstäderna kommer växande företag få ännu svårare att rekrytera. Och alla drömmar om förbättrad integration grusas om nyanlända tvingas tränga ihop sig i släktingars lägenheter.

Men trots det duckar framtidspartiet för den genomgripande förändring av bostadspolitiken som behövs. I stället verkar man tro att allt ska lösa sig med högljudd retorik, mindre regel- förenklingar och små penningpåsar. I ljuset av det är partiets sammanfattning av kongressen – "Vi bygger Sverige" – närmast ett hån.