Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Socialdemokraterna har bara tomma löften

Magdalena Andersson är ingen agitator. Hon skulle behöva gå i skola hos Håkan Juholt. Foto: Lisa Mattisson

Margot Wallström slog huvudet på den berömda spiken när hon konstaterade: "Egentligen är det otroligt att första maj-firandet överlevt, det är ju lite gammaldags."

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna har också haft betydligt trevligare första maj-firande. 27,7 procent i opinionsmätningen från Ipsos blåste som en kall vind bland de röda fanorna. Det är det näst sämsta resultatet för partiet på arbetarrörelsens heliga dag sedan DN/Ipsos mätningsstart 1979.

När S är i regeringsställning tvingas talarna på första maj utöva den speciella konsten att gå i opposition mot sig själva. Då gäller det att göra allt för att försöka förtränga att man faktiskt själva har makten.

Som vanligt hade i alla fall ett påbud utgått från högsta ort, det vill säga partihögkvarteret på Sveavägen 68. Demonstranterna måste ju få vägledning om vad de ska skriva på plakaten och året tema var "Kunskap". S vill skapa "en skola i världsklass".

Ok, någon däremot?

S kör samtidigt en skolkampanj om att varenda en av landets sexåringar ska bli "sedda" när de börjar i första klass.

På Norra Bantorget försökte finansminister Magdalena Andersson bli personlig och talade om hur hon minsann hade "blivit sedd" av en mellanstadielärare som tyckte att Andersson var både envis och empatisk. Och det är väl just den bild finansministern vill att svenska folket ska ha av henne.

Magdalena Andersson är ingen agitator. Hon skulle behöva gå i skola hos Håkan Juholt. Beskedet från scenen om skolan lät något desperat: "Det måste få handla om resurser!"

Men den politiker som hävdar att det svenska utbildningsväsendets problem i huvudsak beror på att Sverige inte har avsatt tillräckligt med pengar bör studera OECD-statistiken. Sverige har länge tillhört resurstoppen.

Om skolsatsningar på lågstadiet råder det bred politisk enighet. Vad rikspolitikerna inte vill tala högt om från talarstolarna är: Var finns egentligen alla dess utbildade, behöriga och kompetenta "specialpedagoger" som ska öka lärartätheten på lågstadiet?

Svaret är att de inte finns i dag. Och finns de verkligen i morgon?

Söktrycket på en lärarutbildning till och med årskurs 3 är lågt med 1,5 sökande per plats. När det gäller ämneslärare årskurs 7-9 finns i princip inte någon konkurrens om platserna.

Ja, det blir inte lätt att skapa den där "skolan i världsklass" när det finns en antagningsgaranti för den som söker en lärarutbildning.

Dessutom har socialdemokratiska skolpolitiker – som i Göteborg och Malmö – haft decennier på sig att uppnå världsklass i de skolor de ansvarat för. Och S-politikerna har misslyckats kapitalt med den uppgiften.

Av någon anledning tyckte partiet att det var lämpligt att skicka upp Göran Persson i talarstolen när årets tema var skolan.

För det var ju Göran Persson som i egenskap av skolminister drev igenom den kommunalisering som har varit en stor orsak till den svenska skolans förfall.

Men kanske Persson också ville bli "sedd"?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.