Snylta inte på allemansrätten

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Om våren är det en storslagen upplevelse att se skogen vakna till liv med dofter, färger och ljud. I Sverige har vi en fantastisk möjlighet att ta del av den magiska förvandlingen från första parkett, var som helst i landet.
Genom allemansrätten får vi röra oss fritt i skog och mark. Vår lagstadgade rätt att ströva omkring på andras ägor förutsätter att vi är förmögna att ta ansvar, att vi inte skräpar ner och förstör. Markägarna måste givetvis respekteras. Men det är tyvärr inte alla som gör det.
De senaste åren har det blivit allt vanligare att företag anordnar storskaliga turistaktiviteter i skogen utan att fråga markägaren först. Även bärbranschen tjänar stora pengar på mark de inte äger. En industri av skogliga snyltare har vuxit fram.
När en turistfylld skoterkaravan, eller hundratals maskinellt effektiva bärplockare, drar fram genom skogen slits den givetvis. Det är lätt att förstå att markägarna protesterar.

Allemansrätten är
till för individens frihet. Tanken är inte att privata vinstintressen ska ha rätten att tjäna så mycket pengar som möjligt på andras marker. Men rättsläget är oklart. Naturvårdsverket vet själv inte riktigt vad som gäller och har därför tillsatt en arbetsgrupp som ska se över allemansrätten. Man räknar med att det kommer att ta några år.
Om myndigheten upptäcker att det i dag inte finns några lagliga möjligheter för markägare att hindra kommersiell verksamhet borde sådana införas. Upplevelseindustrin och bärbranschen skulle då få göra upp med markägarna på samma sätt som jägare gör.

En sådan lösning kan i teknisk mening beskrivas som en inskränkning av allemansrätten och det är ord som väcker panik. Men i själva verket slår man snarare vakt om denna fantastiska frihet genom att göra den mer ändamålsenlig.
Vanliga människor skulle ha samma rätt att se årstiderna växla i skogen och plocka med sig bär och svamp. Genom att förbjuda påtvingad, kommersiell verksamhet slår man vakt om det ansvarstagande som allemansrätten bygger på.

Det finns ingen rimlighet i att människor ska tvingas upplåta sina ägor åt företag som tjänar pengar på dem, utan att själva få ett öre.
Det verkliga hotet mot allemansrätten är om den får fortsätta att användas på ett sätt som skadar markägarna. Då är risken påtaglig att de en dag bara får nog.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag