Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snurrigt om skatten av Socialdemokraterna

Haltar. Jämförelsen mellan lön och pension är så halt att den behöver permobil.
Foto: Sven Lindwall

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna vill inte sänka inkomstskatten genom ett femte jobbskatteavdrag, staten behöver pengarna för investeringar. Men om avdraget ändå blir verklighet får det leva vidare under en S-regeringen. Dessutom ska inkomstskatten för pensionärer sänkas, på sikt ska skattesatserna vara de samma på lön och pension.

Alltså. Socialdemokraterna är emot skattesänkningar men kommer vid en valvinst sänka hushållens skattenivå mer än alliansregeringen. Frågan är om ens Håkan Juholt och Tommy Waidelich hade lyckats kludda till politiken som Stefan Löfven och Magdalena Andersson nu gjort.

Bortsett från att argumentationen är yrselframkallande så är prioriteringen konstig. Det finns inget sakligt skäl att skatteflirta med den pensionsgeneration som har en mycket bättre standard än sina fäder och mödrar, och som har mycket bättre villkor på gamla dar än vad deras barn och barnbarn kommer att få.


I förra valrörelsen kampanjade Socialdemokraterna för sänkt skatt för pensionärer med annonstexten "det ska löna sig att ha arbetat". Pension är uppskjuten lön, menar de. Påståendet är bara delvis sant. 800 000 av Sveriges två miljoner pensionärer, mest kvinnor, får en del av sina inkomster från den statliga garantipensionen.

Det handlar inte om hemmafruar, de flesta har knogat del- och heltid på låglönejobb. Det handlar om arbetarkvinnor som vid varje pensionsutbetalning ser att det inte lönar sig att ha arbetat. De får just inte mer än grannen som aldrig haft löneinkomster.

Att jämförelsen mellan lön och pension är så halt att den behöver permobil är i och för sig inte ett skäl att avfärda skattesänkningen. Om Socialdemokraterna hade hävdat att tillväxten i Sverige bäst gynnas av att två miljoner pensionärer shoppar loss när de får sänkt skatt så funnes ändå viss logik.


Men det säger varken Löfven eller Andersson. (Eller för den delen kristdemokraten Göran Hägglund, som dock inte driver frågan lika högljutt som förr). De talar i termer av rättvisa.

Okej. Fast då är väl den stora orättvisan att dagens yngre pensionärsbarn måste arbeta två år längre än föräldrarna för att få den pensionsnivå som anses usel i dag?

För att minska den skevheten krävs att fler människor arbetar fler timmar. Men kan ha vilket pensionssystem som helst, ur-hand-i-mun eller fonderat eller något däremellan; hur stora utbetalningarna blir avgörs av hur många som lönearbetar eller driver företag och därmed betalar avgifter.

De äldsta pensionärerna, om de tillhör skaran med hygglig pension, skulle förstås bara tjäna på sänkt skatt. Men de nypensionerade som tänker med plånboken bör tänka långsiktigt.

Statliga insatser som främjar tillväxten gör att bromsen i pensionssystemet släpper tidigare. Sådana åtgärder är viktiga för dem som siktar på 95 år. Och ännu viktigare för barn och barnbarn.