Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snömos biter inte på hedersvåldet

Hedersvåldsexperten Juno Blom är kritisk till Göteborgs nya handlingsplan: "Snömos", är hennes omdöme. Foto: SUSANNA FORSELL
Fadime Sahindal höll ett tal i riksdagen om hedersförtrycket som hon, och många med henne, levde under. Kort därefter blev hon mördad – eftersom hon inte ville gifta sig med sin kusin. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Ann-Sofie Hermansson är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och lovar att planen mot hedersvåld ska justeras. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Poseidon, en välbekant syn i Göteborg. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Göteborgs nya plan mot hedersvåld är ett avskräckande exempel på hur akademiskt flum försvårar arbetet mot hedersförtryck.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck var efterlängtad. Nu skulle anställda på skolor och socialkontor få stöd och svar på hur de bäst kan stötta dem som utsätts för hedersförtryck, och hur våldet kan förebyggas. 

Behovet av vägledning är uppenbart. I stadens skolor saknas nio barn som inte kom tillbaka efter årets sommarlov. Myndigheterna misstänker att de har blivit bortgifta.

Men i stället för handfasta råd och tydliga beskrivningar får skolpersonalen ett "problematiserande" av hedersbegreppet. 

Hedersvåld måste kallas för vad det är

I handlingsplanen står att hederskultur "även kan fungera som ett alternativt välfärdssystem". Att kalla ett system där släktens heder är så viktig att varje familjemedlem avkrävs total underkastelse – och varje avsteg måste tvättas bort med blod – för ett "alternativt välfärdssystem" är absurt. Men det är talande för det kulturrelativistiska tankegods som länge fick styra debatten om hedersvåld i Sverige. 

För de postkolonialt skolade är begreppet hedersvåld rasistiskt. Feministiskt initiativ gjorde tidigare en poäng av att "vi använder inte begreppet hedersvåld" eftersom man ansåg att det delade upp våldet i invandrares våld och svenskars. 

https://www.facebook.com/feministisktinitiativ/posts/272406886156694

Göteborgs handlingsplan visar hur den typen av akademiskt hårklyveri bakbinder arbetet mot hedersförtryck. Hur hjälps en lärare som oroar sig över att en elev kanske kommer att giftas bort under jullovet av att få veta att hedersförtryck är "ett komplext samhällsproblem" där "olika maktordningar samverkar och förstärker varandra"?

Råden förvirrar mer än de hjälper

Mest upprörande är att de få konkreta råden motsäger varandra: På sidan 14 får man veta att "när det gäller barn och unga är det av yttersta vikt att samtliga verksamheter iakttar sin anmälningsskyldighet" till socialtjänsten.
Men på sidan 16 står i stället att det kan "finnas behov att få prata om sin situation utan att direkt bli föremål för utredning hos socialtjänsten". Personalen på skolor, fritidsgårdar och i elevhälsan uppmanas att "lyssna med lyhördhet" och bara anmäla "vid behov". 

Det går inte ihop. Och det är väldigt utsatta unga människor som hamnar emellan. 

Juno Blom, expert på hedersvåld och riksdagsledamot för L, är kritisk: "Man borde kunna hålla i en handlingsplan och känna, så här ska vi göra. I stället möts man av en lång rapport, som snarare fokuserar på att problematisera vad hedersförtryck kan vara. Den utgår inte från de utsatta och deras behov. Det blir snömos av allt", säger hon till GP.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunalråd i Göteborg, skriver i ett uttalande att handlingsplanen ska justeras, och efterfrågar "ett skarpt åtgärdspaket". 

https://www.facebook.com/soffangbg/posts/1917674571643660

Lyckligtvis finns goda exempel på handlingsplaner att lära av. Göteborgs egen mot våld i nära relationer, till exempel.
"Den är extremt mycket tydligare i beskrivningen både av våldet och konkreta insatser", säger Juno Blom. 

Ironiskt nog är det den handlingsplanen som den omdiskuterade nya skulle ersätta. Göteborgs stad måste göra om och tänka rätt. Börja med att städa upp i det intersektionella snömoset.

 

Läs också:

Arbetet mot hedersvåld går förtvivlat långsamt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!