Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snälla staten, lyft inte fram extremisterna

Moskén i Gävle har länge varit en samlingsplats för extremister.Foto: GOOGLE MAPS / SKÄRMDUMP
Gävleimamen hyllade Islamiska staten på Facebook 2014. Hans bror har skrivit uppskattande om svenska IS-terrorister som dött i Syrienkriget.Foto: GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX / GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX REX FEATURES
En av Gävleimamens bröder, som var ansvarig för moskéns ungdomsverksamhet, skrev på Facebook efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo: ”Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det."Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP
Satirtidningen Charlie Hebdos första nummer efter terrorattacken sålde slut. Terroristerna kunde inte tysta tecknarna.Foto: FAME FLYNET FRANCE / STELLA PICTURES

Medlemmar ur en känd salafistsläkt har gång på gång lyfts fram som representanter för vanliga muslimer i Sverige – både av riksdagen och av kungahuset. Det är en skandal.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att imamen i Gävle moské, Abo Raad, sympatiserar med den mer hårdföra grenen av salafi-jihadism har stått klart länge. Nu sitter han och hans son i Migrationsverkets förvar med hänvisning till Lagen om särskild utlänningskontroll, erfar Expressen.

Redan 2005 beskrivs en av Abo Raads predikningar i ett terrorfinansieringsmål (där imamen själv dock inte var åtalad): ”Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé”

Några år senare fick Sveriges Imam Förbund – med samma adress som Gävle moské – över 400 000 kronor av Ungdomsstyrelsen för att skapa sajten muslim.se. Där kunde man läsa att homosexualitet ska straffas med döden, och att en muslim aldrig får bli vän med en icke-muslim. Abo Raad var sajtens shariarådgivare, kunde Per Gudmundson visa år 2011.

Militanta islamismens ledare i Sverige

2013 pekades Abo Raad ut av jihadister som den militanta islamismens ledare i Sverige, enligt Doku. Året efter uppmanade han svenska muslimer att stödja IS på Facebook: ”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”. Det kunde Gefle Dagblad och Magnus Sandelin visa i en uppmärksammad serie artiklar 2015. 

En av Abo Raads bröder, som var ansvarig för moskéns ungdomsverksamhet, har hyllat svenska IS-terrorister som dött i Syrien. Både imamen och brodern var också medlemmar i en hemlig jihadistgrupp, startad av en IS-anhängare, på Facebook: ”Syskon som stödjer Mujahideen”.

Efter publiceringarna blev GD:s chefredaktör, Anna Gullberg, mordhotad. En släkting till imamen dömdes 2017 till två månaders fängelse för olaga hot. 

Broderns dubbelliv

På måndagen kunde Expressens Johanna Karlsson visa att en annan av Abo Raads bröder utreds för att ha förskingrat närmare fyra miljoner kronor från Medborgarskolan. Brodern har varit en omhuldad integrationsprojektmakare och belönades 2010 med ett pris från Konungens jubileumsfond. Han levde ett dubbelliv – för samtidigt var han PR-ansvarig för Gävles radikala moské.

Johanna Karlsson om avslöjandet om att Gävleimamens lillebror är misstänkt för bedrägeri.

Trots att kopplingarna till islamistisk extremism har varit kända, har alltså flera familjemedlemmar gång på gång lyfts fram som någon slags talespersoner för vanliga svenska muslimer. Abo Raad har fått förklara varför homosexualitet ska straffas med döden i Sveriges radios ”Människor och tro”. Han bjöds in till riksdagen för att delta i ett seminarium om rekrytering till IS 2016, och sa att publiken där var ”värre än IS”. Hans bror belönades av hovet och fick ofta representera Örebroförorten Vivalla i medierna.

Nu pratar politikerna om att skärpa terrorlagstiftningen och om att hindra IS-terrorister från att återvända. Kan vi inte börja med att sluta dela ut medaljer och pengar till kända extremister?

Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark, som tillsammans startat stiftelsen Doku, berättar om islamism i Sverige.