Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snälla, sluta slösa svenska kommuner

"Kommunpolitiker borde sluta leka företagsdoktorer."

Kära svenska kommuner - sluta fatta beslut som innebär att ni gynnar enskilda företag. Det har alltid varit olagligt, men hittills har det sällan fått följder. Så ni har fortsatt era räddningsförsök.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vänersborg köpte till exempel en industrifastighet av företaget Toppfrys år 2008 för 17 miljoner kronor för att rädda jobben. Sju månader senare sålde kommunen till ett privat fastighetsbolag, för blott 8 miljoner. Men Hammar Nordic Plugg behöll inte kåken utan sålde vidare en knapp vecka senare - för 40 miljoner kronor.

Komplett vansinne. Och livsmedelsföretaget som var slutköpare, som skulle stå för jobben, gick för övrigt i konkurs.

Arvika kommun lider närmast av samlarmani. Man har köpt Arvika gjuteri för 31 miljoner kronor, en solcellsfabrik för 42 och Arvika smide för 30 miljoner.

Nu i november slog Arvika till igen och köpte Schotts gamla fabrik för att hyra ut till Perfekta som tillverkar metalldetaljer. Denna gång handlade det bara om fem miljoner. Men ändå.

I Kristinehamn shoppade kommunen just en husvagnsfabrik för 20 miljoner kronor för att Cabby behövde pengar till produktionen.

De borgerliga i Kristinehamn protesterade mot biståndsprojektet från S+V. I Vänersborg reserverade sig inte något parti när fullmäktige fick skicka in 9 miljoner för att täcka förlusten i fastighetsbolaget. Men sedan har V väsnats.

Lagöverträdarna kan höra till vilket parti som helst. Likaså de som protesterar med hänvisning till principen att politiken inte får ägna sig åt otillbörligt gynnande av enskild.

Förvaltningsrätter har gång på gång slagit fast att kommuner inte kan ge bort eller sälja fastigheter till underpris, att de inte har rätt att köpa hus och tomter till överpris, eller gå i borgen för friskolor. Men politikerna har oftast ryckt på axlarna, sagt att avtal måste hållas och kört på som vanligt.

Sedan 1 juli i år har lagen skärpts för att uppfylla EU-rättens krav om statsstöd - och dit räknas även kommunala insatser. Skattemedel som skattemedel. Den som felaktigt har snedvridit konkurrensen måste kräva tillbaka det stöd som givits. Faktiskt även för bidrag som beslutats före lagändringen.

Detta om något borde få kommunpolitiker att sluta leka företagsdoktorer. Annars väntar nämligen långa och dyra juridiska turer, som kan ta vägen över EU-kommission.

Det är inte svårt att göra rätt. Kommunala fastigheter som ska avyttras av ena eller andra skälet annonseras ut. Är det väl gjort är det bara att sälja till den som betalar genast. Här ska inte gås i borgen för lån eller säljas på avbetalning.

I den mån en kommun köper fastigheter ska det vara för att man själv behöver använda dem för att bygga. De fastigheter man ändå äger ska man ta marknadsmässighyra för och inte skriva av skulder, vilket ofta görs för arrendatorer av kommunala hotellbyggnader.

Skärpning nu, snälla.