Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snälla onda 2020, låt oss åtminstone slippa Trump

Joe Biden kan, till skillnad från sin motståndare, fyra av ett varmt och äkta leende. Som en fullgjuten människa. Bara en sån sak.
Foto: JOSE F. MORENO / AP TT NYHETSBYRÅN
Den nära relationen mellan Vladimir Putin och Donald Trump har inte undgått någon.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ska USA fortsätta att trasas sönder eller är stabilitet, grace och demokratiska normer på väg tillbaka till Vita huset? Vi vet inte. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I den bästa av världar hade vi nu varit säkra på att få en 46:e amerikansk president: Joseph Robinette Biden. Men under farsotens år 2020 finns det inga lätta segrar.

Precis som 2016 tycks valvinden ha blåst Donald Trumps väg under de sista dagarnas kampanjande. Och opinionsinstituten verkar än en gång ha misslyckats med att fånga upp stödet för den sittande presidenten.

Joe Bidens budskap till sina anhängare på valnatten - ”keep the faith” – lät faktiskt lika mycket som en besvärjelse som en uppmaning.    

Om Trump skulle lyckas hålla sig kvar i Vita huset i ytterligare fyra år riskerar USA att trasas sönder intill oigenkännlighet. Vinner Biden står problem och utmaningar i kö längs Pennsylvania Avenue:

Den rusande covid-epidemin måste bekämpas efter sju månader av federal misskötsel. Biden har lovat att låta beslut om åtgärder fattas av folkhälsoexperter – detta förstås mot bakgrund av att Trump har motarbetat både smittskyddsmyndigheten CDC och Vita husets talesperson för folkhälsan, dr Tony Fauci. 

USA måste sätta på sig den gröna ledartröjan.

Presidentämbetets värdighet måste återupprättas. Trump har ljugit systematiskt, gynnat familj och vänner på ett otillbörligt sätt och förtalat den fria pressen. Inte en enda gång har han höjt sig och försökt att vara lugnets och förnuftets röst.

Ända sedan Thomas Jefferson kom till makten år 1800 har presidentkandidater upprepat hans löfte om att ”bli en president för alla amerikaner”. Sällan har behovet varit större av en ledare som verkligen försöker infria det. 

Polariseringen i landet måste svalna. USA var förvisso laddat med motsättningar och radikalisering till höger och vänster redan före Trump, men han har gjort ont värre, med avsikt. 

USA måste sätta på sig den gröna ledartröjan. Fossila Trump sa adjö till Parisavtalet och har satt käppar i hjulet för grön politik på delstatsnivå. Den utvecklingen måste reverseras. USA måste lägga om den nationella energipolitiken – mer sol, vind och vatten, mindre olja, kol och gas – och bygga en grönare infrastruktur.

Inget av detta kan hända under Donald Trumps skift. Men så kan det bli med en president Biden. Hans klimatpolitik är i själva verket mer ambitiös än Barack Obamas.  

Om Trump börjar gapa om valfusk kan det i värsta fall bli gatukravaller.

Pax Americana måste restaureras. Med en president som älskar autokrater och diktatorer, och tycks förakta demokratiska spelregler lika djupt som Vladimir Putin, har USA:s roll som den fria världens ledare underminerats. Det sätter hela den liberala världsordningen i gungning och underlättar Kinas maktambitioner. 

Den transatlantiska länken måste svetsas ihop. Europa behöver USA och Nato, och det gäller inte minst Sverige. ”Hultqvistdoktrinen” bygger på att vi har en nära relation med USA.

När vet vi vem som vann? Det kan nu dröja flera dagar. Har vi otur följer en långdans av juridiska turer; vilka röster som ska få räknas har ju avgjorts i domstol förr. Att Donald Trump redan har börjat gapa på Twitter om valfusk ökar risken för gatukravaller. 

Men låt oss hoppas att allt går lugnt och rätt till – och att Joe Biden vinner. Han är den president som USA och världen behöver.