Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smussla inte med era lobbyistmöten, politiker

Både Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M) blev PR-konsulter efter att ha avgått som statsministrar. Det är en karriärväg som många toppolitiker har valt.Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen
De ex-ledamöter som växlat in sitt politiska kapital i ett konsultjobb har fortfarande fri tillgång till riksdagens lokaler – utan att besöken registreras. Foto: ALEX LJUNGDAHL

De konservativa krävde sluten omröstning om mer öppenhet. Det är hög tid att dra fram politikernas lobbyistkontakter i ljuset.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vilken fars! När Europaparlamentet under torsdagen skulle rösta om mer transparens kring ledamöternas kontakter med lobbyister krävde den konservativa partigruppen, EPP, sluten omröstning. Vissa ledamöter ville uppenbarligen inte vara öppna med sitt motstånd mot öppenhet.

Moderaterna vill inte spela med öppna kort

Förslaget som antogs var en kompromiss. I stället för att alla parlamentariker ska redovisa sina möten med lobbyister, blir det bara tvingande för nyckelspelarna i lagstiftningsprocessen – det vill säga parlamentets rapportörer, skuggrapportörer och utskottsordföranden. Tanken är att medborgarna ska kunna se vilka intressen som har velat påverka lagstiftningen. 

En rimlig ordning, kan tyckas. Men Moderaterna håller inte med. "Det skulle särskilt minska inflytandet för dem med mindre resurser - småföretag och vanliga medborgare", ojade sig Christoffer Fjellner (M) i Ekot.

Pyttsan. Vilken politiker skulle tacka nej till att träffa en småföretagare bara för att mötet registreras? De kan ju knappt röra sig inom 100-meters radie från en liten, lokal entreprenör utan att instagramma och prata lyriskt om Gnosjöandan.

Det är knappast rädsla för att associeras med vanliga medborgare - med eller utan f-skattsedel - som motiverar politiker att mörka sina möten. Hemlighetsmakeriet är mer sannolikt ett sätt att undvika de jobbiga följdfrågor man kan få om det kommer fram att man enbart lyssnar till storföretag.

Sån kritik är dock enkel att undvika - om man hör båda sidor av saken. Det gäller både dem som skyr storföretagen och dem som kramar dem. En politiker som tar del av båda sidors argument vinner däremot respekt.

Sluta smussla

Svenska riksdagsledamöter tycks generellt ha en positiv inställning till lobbyister. En undersökning från förra året, där omkring hälften av dem deltog, visade att 96 procent är "ganska eller mycket positiva" till att bli kontaktade av lobbyister. Det är bra att politiker träffar så många intressen som möjligt, men det finns ingen anledning att dölja de kontakterna. 

Sverige borde lära av hur andra länder har reglerat lobbyistkontakter. Idén om ett lobbyistregister, som EU:s öppenhetsregister, bör inte avskrivas.

Men även utan tvingande regler borde svenska politiker, både i Bryssel och på Helgeandsholmen, förstå värdet av att på frivillig väg redovisa vilka intresserepresentanter de träffar – oavsett om det gäller fackföreningar, miljörörelsen eller Svenskt Näringsliv.

Många toppolitiker blir också själva lobbyister när den politiska karriären är över. Självklart ska även politiker kunna sadla om mitt i livet – men ett sidbyte måste få följder. De ex-ledamöter som växlat in sitt politiska kapital i ett konsultjobb har fortfarande fri tillgång till riksdagens lokaler – utan att besöken registreras. Det är hög tid att dra in de såkallade "veterankorten", som ger före detta ledamöter möjlighet att komma och gå som de vill. 

Bismarck hade nämligen fel: Folket mår bäst av att veta hur både korvar och lagar kommer till.

 

Läs också: Falska sjuksköterskor är ett värre hot än brexit 

Fotnot: Årets svensk, skolexperten Hamid Zafar, intervjuas om hur man får bukt med skolstöket i Ledarsnack.