Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan måste bekämpas med större precision

Publikgränsen för kultur- och idrottsevenemang ligger fast på 50 personer, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) i torsdags.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hockeypublik håller avstånd i Gävle.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Regeringen beter sig fortfarande som om pandemin snart kommer att försvinna. Regelverken måste ändras så att viruset kan bekämpas mer träffsäkert.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Coronan visar inga tecken på att avta, tvärtom. I Storbritannien insjuknar fler än i våras, Paris och Madrid har stängt ner och i Stockholm konstaterades förra veckan 1 253 nya fall.

I torsdags beslutade regeringen därför att inte höja publikgränsen för kultur- och idrottsevenemang från 50 personer till 500, som man hade hoppats kunna göra. Det var rätt, givet att smittspridningen ökar.

Samtidigt får restauranger och Finlandsbåtar sedan några dagar arrangera konserter för fler än 50 personer. Tidigare kunde de ha 100 sittande gäster, men om det kom en trubadur var 51 av dem tvungna att gå.

Det illustrerar tydligt hur trubbiga regelverken är och hur befängda konsekvenserna blir. 

I praktiken kan man nu tränga in sig 100 personer på en restaurang som kör krogshow – förutsatt att sällskapen håller minst en meters avstånd – men inte sitta fler än 49 personer i Globen.

Det är förbjudet att gå på fotbollsmatch på Friends arena, men fritt fram att shoppa loss i jätteköpcentret Mall of Scandinavia precis intill. Och Skansen får hålla öppet som vanligt, medan Gröna Lund i praktiken är belagt med näringsförbud. 

Pandemin är inne på sin åttonde månad. Ändå fortsätter Stefan Löfven och co att släpa fötterna efter sig.

Det hela är snurrigt. Den stora frågan är varför regeringen inte har varit mer förutseende och gjort någonting åt det. Pandemin är inne på sin åttonde månad. Smittan har vänt uppochned på stora delar av samhället. Det har stått klart ganska länge att den riskerar att bli en långkörare. Ändå fortsätter Stefan Löfven och co att släpa fötterna efter sig. 

Det verkar mest som om man håller tummarna och hoppas att saker ska lösa sig på egen hand.  

Det kommer inte att hända. 

Ambitionen nu måste vara att hitta en balans som håller över tid mellan virusbekämpningen och mesta möjliga normalitet.

Att undvika en andra smittovåg, där intensivvårdsavdelningarna överhopas på nytt och dödstalen stiger, måste vara det överordnade målet även framöver. Det är inte läge att släppa taget även om tålamodet börjar tryta och desperationen växer i utsatta branscher.

Samtidigt finns ingen anledning att skada ekonomin, kulturlivet och idrotts-Sverige mer än vad som är absolut nödvändigt. Det borde exempelvis vara möjligt att göra åtskillnad mellan evenemang som hålls inomhus respektive utomhus.

En tänkbar lösning vore att – som Centerpartiet föreslog i veckan – lyfta ur deltagarbegränsningen för större folksamlingar ur den befintliga ordningslagen och i stället införa ett nytt regelverk med större träffsäkerhet. Ordnings­lagen syftar primärt till att hjälpa polisen att hantera ordnings- och säkerhetsstörningar, inte parera pandemier. 

Regeringen borde ha tänkt i de banorna för länge sedan. Lägg på ett kol.