FLYR FRÅN ANSVARET. Ingela Thalén var med och utformade vårt pensionssystem. Och har någon hört eller sett Mona Sahlin försvara det? Foto: ROBBAN ANDERSSON och SVENLINDWALL
FLYR FRÅN ANSVARET. Ingela Thalén var med och utformade vårt pensionssystem. Och har någon hört eller sett Mona Sahlin försvara det? Foto: ROBBAN ANDERSSON och SVENLINDWALL

(S)mitarna

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Efterlyses: Socialdemokrater som vågar försvara och förklara det nya pensionssystemet. Det ska inte bara vara regeringens och myndighetens ansvar.
Statliga pensionsmyndigheten skriver nu brev till landets pensionärer och försöker förklara varför pensionerna sänks i år.
Det är ett kort och informativt brev som berättar att det nya pensionssystemet innebär att även pensionen ska följa den samhällsekonomiska utvecklingen.
Pensionären Ingela Thalén får naturligtvis också brevet. Socialdemokraten Thalén skissade tillsammans med partikamraten Anna Hedborg på ett nytt pensionssystem i början av 1990-talet, även ledande socialdemokrater hade då insett att ATP-systemet var kört på sikt.
Man kan säga att Thalén tillsammans med folkpartisten Bo Könberg var chefsingenjörerna bakom dagens system, vars principer beslutades av riksdagen i juni 1994. Därefter fortsatte Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna att kompromissa om konstruktionen i den gemensamma genomförandegruppen. Och i egenskap av socialförsäkringsminister putsade Thalén vidare på "balanseringen" och den så kallade broms som trätt i kraft i år.

Sverige har begåvats med ett av världens smartaste och modernaste pensionssystem; Ingela Thalén har alltså inget att skämmas över. Tvärtom.
Men det är just nu, när bromsen träder in, som pensionssystemet behöver sina försvarare.
I DN gav Thalén i går ett rutinerat politikersvar. Först en dos empati: "Det är naturligtvis oerhört bekymmersamt att de får sänkt pension just i dag".
Jaha. Och vid vilken tidpunkt är det då inte bekymmersamt?
Därefter kom ett litet försvar: "Sett ur landets synpunkt på kort eller lång sikt är det viktigt att pensionssystemet är ett slutet system."
Ingela Thalén är alltså delansvarig för att pensionerna i genomsnitt sänks med tre procent, motsvarande 350 kronor före skatt. Den nuvarande regeringen är å sin sida helt ansvarig för att ha mildrat effekterna av bromsen med en skattesänkning.
Nettosäkningen av pensionen landar därför runt 70 kronor i månaden, enligt pensionsmyndighetens beräkningar. Men den skattesänkningen ville inte myndigheten upplysa om i sitt brev till pensionärerna.

Är verkligen 70 kronor mindre i plånboken varje månad något "oerhört bekymmersamt", som Ingela Thalén säger?
I så fall borde Thalén även bekymra sig om de kommunala skattehöjningar hennes partikamrater vill ha i landet. I Stockholm vill S höja skatten med 60 öre (samt ytterligare 17 öre i landstinget) vilket innebär att pensionärer förlorar mer än vad själva bromsen i pensionen orsakar!
I dag noterar många socialdemokrater tacksamt hur pensionärernas ilska över sänkta pensioner riktas mot regeringen. Trots att Socialdemokraterna alltså i högsta grad är delansvarig för att pensionerna nu sänks.
Någon som hört eller sett Mona Sahlin försvara Sveriges suveräna pensionssystem?
Partiets flykt från ansvar är bedrövlig.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag