Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smit inte från ansvar - Bahnhof och Tele2

Foto: TORBJÖRN F GUSTAFSSON / PRESSENS BILD
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
Datalagring var avgörande för att fälla de skyldiga till massakern vid Vårväderstorget. Teleoperatörerna måste ta sitt ansvar.

Teleoperatörerna är helt avgörande i kampen mot terrorismen och den grova brottsligheten. Att gömma sig bakom en missvisande retorik om ”massövervakning” duger inte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I torsdags kom den äntligen - S/MP-regeringens lagrådsremiss om datalagring vid brottsbekämpning. De rödgröna talar själva om en ”rivstart”, och vill ge intryck av dådkraft mot terrorismen och den grova brottsligheten. I själva verket har S/MP-regeringen släpat fötterna efter sig i fråga efter fråga på terrorbekämpningens område. 

Det gäller inte minst datalagringen. I december 2016 kom ett avgörande från EU-domstolen som i ett slag upphävde teleoperatörernas skyldighet att spara uppgifter om teletrafik. För polisen och Säpo var det som om någon hade släckt lyset. 

Att kunna knyta personer till geografiska platser via tömningar av mobilmasterna är centralt för polisarbetet. Det är ofta ingången i en förundersökning. Den sortens trafikdata har spelat en avgörande roll vid uppklarningen av en rad uppmärksammade brott såsom massakern vid Vårväderstorget och helikopterrånet.

Bara i Sverige som problemet kvarstår

I väntan på en ny lag har datalagringen varit frivillig för teleoperatörerna. Ibland har de obstruerat och vägrat lämna ut uppgifter; i andra fall har uppgifterna lämnats ut på ett sätt som har genererat tidsödande merarbete.

På andra håll i Europa har problemet lösts för länge sedan. Det är bara i Sverige som polisen och säkerhetstjänsten fortsätter att famla i blindo. Det har dessutom ställt till det för Säpo i samarbetet med andra länder, eftersom Sverige inte längre kan bidra med information på samma sätt som tidigare.

Förslaget kommer inte bara för sent; det är dessutom otillräckligt. Säpo varnar för allvarliga konsekvenser av den otillräckliga lagringen. Redan tidigare rörde det sig om en ”minimilista”. Nu kommer exempelvis lokaliseringsuppgifter bara att lagras i två månader. 

Men det är så klart väldigt mycket bättre med en otillräcklig datalagring än ingen alls. Ändå har teleoperatören Bahnhof gått ut och förklarat att företaget tänker göra allt för att stoppa lagen. De två största teleoperatörerna - Telia och Tele2 - har hittills inte velat kommentera regeringens förslag.

Absurt att varna för ”massövervakning”

Enligt Bahnhofs vd Jon Karlung rör det sig ”en massövervakning av alla utan att det finns några brottsmisstankar”. Det är en absurd beskrivning av lagen. I själva verket är restriktionerna mycket långtgående: 1) Det måste röra sig om grov brottslighet. 2) Det kommer att krävas tillstånd av en åklagare för att få tillgång till uppgifter. 3) Det är inte innehållet i samtalet, sms:et eller mejlet som sparas. 4) Det finns en skyldighet att informera berörda personer om att uppgifter har inhämtats.

Att dalalagringen måste vara generell till sin natur har att göra med att det annars skulle krävas att polisen har förhandsinformation om vad som är i görningen, och kan rikta in spaningen. Men polisen kände exempelvis inte till Akilovs terrorplaner.

Självfallet hotar denna lag integriteten hos dem som har begått exempelvis terrorbrott eller barnpornografibrott. Det är ju själva poängen - att de inte fritt ska kunna dölja sin brottslighet.

Teleoperatörer som Bahnhof och Tele2 måste ta sitt ansvar.

 

Replik: Polisens behov är underordnat svensk lag och EU-rätten 

Expressen ledare svarar: Höjden av liberalism är tydligen att rycka på axlarna