Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI är inte ensamt på lagens skuggsida

Marcus Sjöstedt ger prognosen för början på denna vecka. Mörka moln över Norrköping, där SMHI håller till.Foto: smhi på youtube
Rolf Brennerfelt, generaldirektör SMHI. Vandrade tidigare från pressekreterare till statssekreterare för Eskil Erlandsson (C).Foto: SMHI pressmeddelande

SMHI må ha reda på vädret. Men inte på jävsregler. Kompisaffären om sjövädret bör rivas upp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mitt i sommaren, när hemmasemestrande kollar SMHI-prognoser som aldrig förr, avslöjar DN en osmaklig affär i myndigheten.

Den affärsdrivande enheten Sjöfart, som säljer prognoser till ett fyrtiotal rederier i världen, har överlåtits till mannen som chefade för den fram till i april i år.

Den 24 april bildade Tom Sandberg företaget Gale Force som 1 juli köpte affärsverksamheten för 5,5 miljoner kronor. Priset sattes inte av en oberoende utvärderare, verksamheten såldes inte i konkurrens. 

SMHI kom bara att tänka på sin just avgångne chef.

Chefen före honom, Lennart Cederberg, är delägare i ett annat företag som också hjälper rederier att köra miljövänligt.

Han talar om vrakpris, säger till DN att ”marknadsvärdet är det dubbla eller tredubbla”.

Den avgående generaldirektören för SMHI, Rolf Brennerfelt, förklarar att man behövt investera 20 miljoner kronor för att utveckla program och att pengarna inte fanns. SMHI bedömde att en budgivning skulle ”sänka hela processen”.

Vad SMHI verkligen lyckas sänka är förtroendet inte bara för sig, utan för Myndighetssverige.

Vad SMHI verkligen lyckas sänka är förtroendet inte bara för sig, utan för Myndighetssverige.

Varför sker sådant här gång på gång? En förklaring kan vara tiden mellan avslöjande och en eventuell rättsprocess är lång.

I januari 2017 avslöjade TV4:s Kalla Fakta svindlade affärer i Statens Fastighetsverk. En chef lät lyxrenovera sin våning på 300 kvadrat i Rosersbergs slott och gav vänner kontrakt på attraktiva adresser. Det handlar också om saltade fakturor.

En annan anställd lät Fastighetsverket betala renoveringen av dotterns bostadsrätt.

Generaldirektören Björn Anderson fick sparken, eftersom han inte agerat när han fick information om oegentligheterna.

Men sedan? Åtal väcktes i vintras. Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt inleds 28 september och pågår i sju veckor. 

Sommaren 2017 stod det klart att elva anställda på Riksgälden tagit emot surfplattor och spelkonsoler av utbildningsföretaget Labcenter.

Strax uppdagades prylmottagandet även hos Sjöfartsverket och Trafikverket, för att ta några offentliga arbetsgivare i högen. Riksenheten mot korruption trädde in. Över 500 personer hade fått grejer. Och sedan?

Många ärenden har preskriberats för att det var längesedan eller värdet ringa.

Många ärenden har preskriberats för att det var längesedan eller värdet ringa. Chefsåklagare Kim Andrews säger till Expressen att det kommer åtal mot några personer.

Den allmänna upprördheten lägger sig när åren går. Eventuella straff går tämligen spårlöst förbi. 

Kim Andrews skyller på att de bara är 20 utredare och har en mängd ärenden, också med internationella förgreningar. Att det är svår bevisföring, inga DNA-spår och blodstänk precis. 

Må så vara. Men om lagens långa arm inte fungerar avskräckande måste annat till.

Kanske ett ryggmärgsprov för den som söker offentlig tjänst? Bara den som visar att den kan och förstår jävsregler får jobb.