Slutbetyg på partierna i årets EU-val

Publicerad
Uppdaterad
I morgon tystnar politikerna och det är dags för väljarna att säga sitt. Här är våra slutbetyg på partierna i årets EU-val:
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Moderaterna

- Fredrik Reinfeldt trodde nog att hans statsmannagoodwill från finanskrisen kunde bära M till Bryssel på guldtron. Men "ordning på finanserna"-tugget har förlorat sin sex appeal. Och Reinfeldts försök att ligga i skedposition med S i snart sagt varje fråga har gjort partiet luddigt som bomull.
Dessutom skulle man gärna vilja se partiets ID. Moderaterna är Nya i Stockholm men gamla i Bryssel. Vilken är deras sanna ålder?
Betyg:  Två getingar


Folkpartiet

- FP har som enda parti modigt och konsekvent vågat stå upp för Europatanken och för internationalism. Inga försök att flirta med patriotisk EU-skepsis. Man välkomnar fri rörlighet och överstatlighet i alla dess former.
Enda minus är "special agent" Jan Björklunds fixering vid ett europeiskt FBI. Kan du för ett ögonblick byta batongen mot en jättebanan eller Tarzans lian, Jan?
Betyg: Fyra getingar

Centern

- Centern är en mystisk tulipanaros: För mer av militära EU-insatser men mot Nato, för ett "vassare" EU men inte precis jordbrukspolitikens värsta fiende, trots att jordbrukspolitiken är ungefär lika vass som en elefant med viktproblem.
Men Centern har Lena Ek, den skickliga parlamentarikern, som ger partiet ett smart, liberalt och grönt ansikte.
Betyg: Tre getingar

Kristdemokraterna

- Kd:S partiprogram är en vaggvisa om trygghet, trygghet och så lite mer trygghet. I Bryssel vill man - förstås - tillsätta en "värdekommission". Men med tanke på de starka katolska och främlingsfientliga inslagen i parlamentet är det nog bäst att vi inte strävar efter alltför mycket enighet på den fronten.
Ella Bohlin tar dock klimatet på allvar - hoppas att hon inte blir förbikryssad av Alf Svensson.
Betyg: Två getingar


Socialdemokraterna

I EU-parlamentet vill S sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagare. Hm... Lycka till! Arbetsgivaravgifter sätts inte på EU-nivå. Men S talar bara inrikespolitik. Europatanke - what's that? I kampen mot utstationeringsdirektivet agerar Marita Ulvskog fanbärande ombudsman för grabbarna i Byggnads. Inte en lett ska släppas över bron.
Obehagligt.
Betyg: Tre getingar


Miljöpartiet

MP har plogat för de partier som nu har vaknat, i elfte timmen, i klimatfrågan. Tack för det. Men det konservativa motståndet mot kärnkraft och genmodifierad gröda, samt den nationalistiska idén att Sverige måste dra ner enormt på de egna utsläppen innan vi börjar hjälpa u-länderna, är skönhetsfläckar.
Betyg: Tre getingar

Vänsterpartiet

Humor: V vill fortfarande lämna EU. Ah, well, om det finns en idé som är stendöd, kan man ge sig tusan på att V omfamnar den. Det här gänget är mer verklighetsfrånvänt än en Barbara Cartland-novell. Eller är det ansvar man fruktar?
Betyg: En geting

Feministiskt Initiativ

70 procent av ledamöterna i EU-parlamentet är män. Behövs där mer feminism? Ja! Är Schyman en duktig opinionsbildare? Ja. Kan hon få Irland och andra länder att legalisera abort? Nej. Är FI:s valmanifest förvillande likt Vänsterpartiets? Det kan ni skriva upp.
Betyg: En geting

Piratpartiet

Detta parti för uppkopplade unga män intresserar sig enkom för upphovs- och integritetsfrågor. Alla andra frågor kommer att användas för kohandel. Magert. Men en eloge för demokratisk entusiasm och ett tänk som spränger gränserna.
Betyg: Två getingar

Junilistan

På väg ut. Svenskarna har tröttnat på surgubbig, reflexmässig EU- och EMU-kritik, tack och lov.
JL har huserat bland konservativa kufar i parlamentet. Snackar nu om att gå in i den gröna gruppen! Men för miljöväljare finns det bättre alternativ än JL: Vilket riksdagsparti som helst, nämligen.
Betyg: Överkryssad geting
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag