Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta twittra och gör nåt åt brukarimporten, Shekarabi

Ardalan Shekarabi och regeringen har inte gett Försäkringskassan de verktyg den behöver för att kunna upptäcka och beivra brukarimporten,
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ardalan Shekarabi använder sitt Twitter-konto för att ducka sitt ansvar för brukarimporten.
Foto: PAVLO GONCHAR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / PAVLO GONCHAR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Det finns majoritet för att försvåra brukarimporten inom den personliga assistansen. Regeringen borde agera snabbt i stället för att skylla på oppositionen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I minst fyra fall har ett prisbelönt assistansbolag anställt mongoler som har tagit hit anhöriga som sedan själva sökt personlig assistans, avslöjar SVT.

Fenomenet kallas brukarimport och är ofta en vinstaffär både för bolaget och för dem som flyttar hit. Företaget kan fakturera staten många sköna miljoner för assistanstjänster. Arbetskraftsinvandrarna får jobb, tillstånd att flytta till Sverige med sin familj och rätt till kostsam omvårdnad av en anhörig.

Notas tas av skattebetalarna som utöver assistansen även får betala skolgång, sjukvård och andra välfärdstjänster för dem som flyttar hit.

SVT har gjort en gedigen genomgång av domar och dokument. Men det råder egentligen ingen kunskapsbrist om fenomenet. Expressens ledarsida uppmärksammade redan 2012 hur organiserad brottslighet börjat söka upp funktionshindrade utomlands. Genom åren har myndigheter återkommande larmat om att assistansreglerna gör att systemet står vidöppet för miljardbedrägerier. Ändå har i princip ingenting gjorts.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, reagerade på torsdagen på SVT:s avslöjande – genom att twittra:

”Skulle bli glad om företrädare för de partier som försvarar världens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring tog del av SVT:s granskning om hur dessa regler utnyttjas inom assistansen. Är det inte dags att sätta stopp för dessa tokliberala idéer?”

Shekarabi har rätt i att det utan den generösa jobbinvandringen vore betydligt svårare att bedriva brukarimport. Men den regering han själv sitter i har underlåtit att lätta på sekretessregler och ge Försäkringskassan vassare verktyg för att upptäcka fusket.  De enda skrivningarna i Januariavtalet om personlig assistans syftar dessutom till att göra dagens regler ännu mer generösa.

I förhandlingarna om Januariavtalet har S uppenbarligen prioriterat familjeveckan högre än möjligheten att försvåra brukarimporten.

Shekarabi undviker också att nämna att Socialdemokraterna i avtalet har gått med på att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”. 

De fyra partierna har inte ens lyckats enas om något så självklart som att införa försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare – trots att sådana krav redan finns för svenskar som vill ta hit en utländsk medborgare. Huruvida det är lämpligt ska i stället en utredare få avgöra

I förhandlingarna om Januariavtalet har S uppenbarligen prioriterat familjeveckan högre än möjligheten att försvåra brukarimporten. Men om maktpartiet ändrar sig finns det en snabb lösning.

Även om Moderaternas omprövning av jobbinvandringen verkar resultera i en halvmesyr har partiet åtminstone ett skarpt förslag mot brukarimporten: att stoppa arbetskraftsinvandring specifikt till assistansyrket. Det skulle i ett slag försvåra upplägget och är dessutom precis vad myndigheterna efterlyser.

Ardalan Shekarabi borde snabbt använda den riksdagsmajoritet som finns i stället för att spela handlingskraftig på Twitter.