Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta sura, M, landet behöver en knivskarp opposition

Tung dag för Moderatledaren i plenisalen, inför valet av ny statsminister. Huvudpersonen, Stefan Löfven, i bakgrunden.Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
På valnatten kom alliansledarna i samlad tropp till SVT:s valvaka. Men det var början på slutet. Foto: OLLE SPORRONG

Att agera moget när allt går ens väg är ingen match. Det är när påfrestningarna hopas, och svåra val måste göras, som det visar sig vem som är den vuxne i rummet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det lätt att förstå Moderaternas besvikelse efter regeringskaosets upplösning. Centerpartiet och Liberalerna har krönt Stefan Löfven till ny statsminister. Alliansen ligger i spillror. Ulf Kristerssons segervissa "ända in i kaklet"-löfte slutade med en kallsup.

Nu måste partiet samla ihop sig. Sluta sura. Sluta dilla om hemliga tilläggsprotokoll mellan Löfven och Jonas Sjöstedt. 

Moderaterna har viktigare saker att göra. Börja med en dos självkritik. Varför sköttes valrörelsen så valhänt? Valaffischernas budskap - "Lika för alla - lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter" - var hopplöst diffust. Trots att hemmaplansfrågor som lag och ordning och migration toppade agendan fick man inget rejält genomslag. Det var som om Moderaterna hukade för debatter snarare än att gå till offensiv. Kristersson var tidvis osynlig.

En dryg vecka före valet hade Expressens ledarsida rubriken: Efterlysning: Någon som har sett till Ulf Kristersson? 

Moderaterna önsketänkte om C och L

Samtidigt tycktes M-ledningen ägna sig åt önsketänkande. På valnatten deklarerade Ulf Kristersson segervisst att "Den här regeringen har gjort sitt. Den borde aldrig ha tillträtt, nu ska den avgå." 

Hur kunde han inte se de röda varningslamporna? De rödgröna hade blivit större än alliansen. Centern och Liberalerna hade gjort sin syn på SD-stöd klar. Partierna var inte samkörda.

Nu slipper Moderaterna att ta sakpolitiska allianshänsyn. Man kan gå i stenhård opposition. Och Sverige behöver en opposition: smart, rationell och icke populistisk.

Ulf Kristersson bör lyssna på MUF-ordföranden

Trots stora ord om "kraftfulla förslag" tyder inget på att Löfvenpakten har lösningarna på Sveriges stora problem. Moderaterna måste göra det klart: syna varje förslag och kalkyl, peka på varenda målkonflikt som man försöker prata bort. Jaga SCLMp med blåslampa.

Socialdemokraterna riskerar sin trovärdighet som statsbärande parti genom den besynnerliga pakten. Moderaterna kan å sin sida stärka sina aktier. Men då måste man vara beredd att både utveckla sin politik - miljöpolitiken, inte minst - och att ompröva en hel del. 

I våras gick MUF-ordföranden Benjamin Dousa till frontalangrepp mot M:s och borgerlighetens marknads- och företagsdyrkan. Om skolpolitiken skrev han: "Jag menar att många tongivande politiker inom borgerligheten har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så välfungerande skolsystem som möjligt." 

Lyssna på Dousa. Moderaterna skulle skaffa sig en unik borgerlig nisch om man släppte välfärdskapitalets hand och började se på marknad, valfrihet och konkurrens med rationell blick och medborgarnas bästa för ögonen. På kuppen skulle man kunna utveckla sin välfärdspolitik.

Sverige behöver en knivskarp opposition. Så sätt igång.

 

Läs också:

Fem skäl mot Lööf & Löfven