Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta stämpla unga som hjärntvättade, Aftonbladet

Foto: COLOURBOX
Aftonbladet lyssnar hellre på LO än på unga, uppenbarligen. Här LO-basen Karl-Petter Foto: JENS L'ESTRADE

Aftonbladets ledarsida anklagar unga för att vara indoktrinerade nyliberaler. I stället borde man lyssna på deras analyser av arbetsmarknaden. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rapporten ”Unga med attityd 2019 - Arbete och arbetsmarknad” från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) är ingen rolig läsning för en socialdemokrat. Särskilt inte för Aftonbladets ledarsida, att döma av texten ”Unga mår dålig av nyliberalism”. I den avfärdas dagens ungdomsgeneration som ”lätt hjärntvättad”. 

Unga vill ha lägre löner

Anledningen är att ungas åsikter allt mer skiljer sig från ledarsidans linje. Exempelvis tycker fler unga vuxna att lägre löner är okej, om det ger fler jobb. Arbetarrörelsen förnekar detta samband, och åtskilliga fackmiljoner har bränts på att kampanja mot näringsliv och experter. 

Antalet i studien som anser att unga arbetslösa borde anstränga sig hårdare ökar. Den klassiska vänsterförklaringen att arbetslöshet under alla omständigheter bättre åtgärdas med strukturella satsningar än individuella initiativ funkar inte längre. 

En av tre unga anser att bidragsnivåerna skämmer bort deras generationskamrater så att de inte söker jobb. Det är lätt att förstå varför: personer med behovsanställning har lika stora ekonomiska svårigheter som arbetslösa. Att arbeta lönar sig alltså inte alltid. 

Visserligen har de otrygga sms-jobben många nackdelar jämfört fasta anställningar, som ger individen en förutsägbar tillvaro med god ekonomi. Men folk måste tjäna på att gå till jobbet, även om anställningsformen inte är den bästa. 

Aftonbladet är översittare

Arbetarrörelsen har knappast örat mot marken. MUCF:s rapport visar tydligt att unga vill ha tryggare anställningsformer, men kan tänka sig lägre löner. Problemet är att LO kräver både bättre villkor och mer pengar i plånboken, utan att låtsas om att där finns en målkonflikt. Företagens personalkostnader måste ständigt vägas mot varandra. 

I bland handlar politik om att välja och inte att vilja, för att parafrasera Olof Palme. 

Fackförbunden väljer - logiskt nog - att sätta sina medlemmars intressen först. Har man inte haft ett jobb är man troligtvis inte med i facket, som därmed inte kan anses representera arbetslösa. MUCF:s undersökning borde därför vara särskilt intressant för arbetarrörelsens intressesfär. Aftonbladet beklagar dock att unga ”låter som kopior av Annie Lööf” i enkätsvaren. 

Nog kan man säga ett och annat om Centerpartiets arbetsmarknadspolitik, men det kan man sannerligen om Socialdemokraternas också. 

Inställningen att man vet bättre än allmänheten är en anklagelse som vanligtvis brukar riktas mot förnumstiga liberaler. Nu tycks denna attityd ha letat sig in på Sveriges största socialdemokratiska ledarsida. Kanske borde Aftonbladets skribenter lyssna mer på folket. 

Det finns trots allt en möjlighet att det inte är den stora massan som är hjärntvättad.