Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta slumpa ut statliga bidrag

Många medborgare blev utan förväntade bidrag för solceller när potten tog slut.
Foto: SHUTTERSTOCK
Finansminister Magdalena Andersson, S, fyllde aldrig på solcellspotten när den tog slut.
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Regeringens solcellspolitik har satt tusentals villaägare på pottan. Bidrag ska inte vara godtyckliga.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I fjol våras bestämde sig Anette och Kjell Johannesson för att sätta upp solpaneler på sin villa i Malmö. Göra sitt för klimatet och långsiktigt förhoppningsvis få en lägre elnota.

De räknade med att få det statliga bidraget om 20 procent av investeringskostnaden. I deras fall skulle stödet bli 44 000 kronor.

Men de fick tji, rapporterar Sydsvenskan. Paret Johannesson sökte bidraget i tid - men den pott regeringen, och samarbetspartierna, anslagit tog slut redan i mars. 

Regeringen fyllde inte på potten i vårbudgeten, i stället beslutade man i juni att sätta ansökningsstopp 7 juli. 

Solcellerna blänker svarta på Malmövillan och gjorde så redan i fjol. Också ett misstag. För sedan 1 januari går det att få stöd igen. Denna gång för 15 procent av kostnaden för arbete och material; direkt på fakturan, enligt rot-modell.

Men det gäller bara solceller som installeras efter årsskiftet.  Så tusentals svenska husägare får varken det gamla bidraget eller det nya skatteavdraget. 

Runt 11 000 hushåll som sökte det gamla stödet blir utan. Och många av dem har redan satt upp panelerna, för det första gamla villkoret var att det skulle vara klart senast nyårsafton 2020. 

”Det är inte rimligt att man gör på det sättet”, säger Kjell Johannesson i Sydsvenskan. 

Det har han helt rätt i. Men tyvärr är det inte första gången en regering laborerar med bidragspotter, tidigare blev villaägare som installerade bergvärme ursinniga av samma skäl.

Bidrag måste vara rättvisa. Alla som uppfyller villkoren i tid måste få stöd.

De som hade tur att få tag på hantverkare tidigt under ansökningstiden fick bidrag. De som kirrade kontraktet senare, men väl i tid, blev utan - pengarna var slut

Sådan godtyckligt behandling av medborgare är stötande. Dessutom bidrar den till att minska tilliten till politiker. Och den misstro som finns bör inte byggas på.

Man kan på goda grunder ifrågasätta att staten alls ska ge bidrag till solceller nu, och bergvärme då. Investeringarna torde vara lönsamma ändå.

Men om staten ska dela ut bidrag bör det göras på ett rättvist sätt. Alla som uppfyller villkoren inom givna tidsramar - för ansökan och utförande av vad det nu gäller - måste få stöd. Sen får staten plussa på om budgetramen varit för snål.

Så gjorde man faktiskt med de kommuner och företag som sökt solcellstöd i fjol. Där la man till pengar så att alla i kön skulle få. Men privatpersoner behandlades inte lika schyst.

Helt utan statlig insats för sitt soltak har inte paret Johannesson, och deras olyckssyskon, blivit. De har fått rot-avdrag om nio procent. Men om de inte råkat ut för tvärbromsen hade de fått 20 000 kronor till.

Pottpolitik sätter medborgare som gör allt rätt i en dassig sits. Godtyckligt gynnande är alltid illa, även om det syftar till goda gärningar.


LÄS MER: 

Skattebetalarna ska inte stå för folks cyklar 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.