Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta se klimatet som en kostnad

FN:s klimatkonferens pågår i Katowice, en stad där luften ofta är full av smog. Här syns kraftverket i Bedzin utanför Katowice.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Inför klimattoppmötet ordnades demonstrationer på många platser i Europa, här i Bryssel.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michal Kurtyka öppnade FN:s klimatkonferens i Katowice, Polen, under söndagen.
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lita inte på att klimattoppmötet i Katowice ska rädda planeten. Det gör andra bättre.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en kongresshall, som ligger ovanpå en gammal kolgruva, möts närmare 200 länder för att komma fram till hur klimatmålen i Parisavtalet ska nås. Det är den polska gruvstaden Katowice som står värd, en stad där smogen ligger tjock och kolet är en del av identiteten. Bara att andas in luften motsvarar att röka 1711 cigaretter om året.

Men delegaterna lär inte tillbringa särskilt mycket tid utomhus. De har knappt två veckor på sig att förhandla ned 250 sidor till ett både begripligt och användbart dokument – en regelbok för länderna som signerat Parisavtalet. Det är en tuff uppgift.

Klimatkonferens i kolstaden Katowice

Dynamiken i FN-förhandlingar innebär att de länder som vill minst sätter dagordningen. Kravet på konsensus är en styrka när det går att samla världens länder, men oftast är det en black om foten. 

I omdebatterade frågor innebär minsta gemensamma nämnare att framstegen krymper till myrsteg.

När det gäller Paris-regelboken handlar stötestenarna om det grundläggande: Hur ska länders utsläpp mätas? I Parisavtalet har alla länder gjort utfästelser över hur mycket de planerar att dra ned sina egna utsläpp, och därför är det naturligtvis viktigt att man kan mäta dem. EU driver på för ett transparent system, där det ska gå att kontrollera och verifiera alla utsläppsminskningar.

Det får Kina och Indien att sätta sig på bakhasorna. De vill inte mäta minskningar i relation till tidigare utsläpp, utan till bnp. Det är fiffigt, eftersom man i så fall kan nå minskningsmålen även om utsläppen ökar – bara ekonomin växer mer.

Världsettan på utsläppstoppen, Kina, menar dessutom att det skulle kränka landets suveränitet om FN skulle försöka verifiera de utsläppsminskningar som rapporteras in. Det är lätt att förstå varför: Det finns knappt någon korrekt statistik i Kina. Siffrorna friseras och förskönas för att nå målen i kommunistpartiets femårsplaner. Objektiva kontroller skulle visa på misslyckanden, och därmed hota många makthavares ställning. 

Fossilfritt stål betyder mer än FN-toppmöten

Det finns tyvärr goda skäl att skruva ned förväntningarna på att toppmötet i Katowice ska rädda planeten. Men det betyder inte att vi alla är stekta. Mattias Svensson skriver träffande hos Smedjan om faran med "toppmötesromantiserande historieskrivning". När politikerna tilldelas hjälterollen skyms de som verkligen gjorde skillnad – civilsamhälle, konsumenter, forskare och företag. 

Ta det fossilfria stål som SSAB, LKAB och Vattenfall utvecklar – det kan göra en smutsig bransch ren. Om tekniken fungerar och får fäste skulle det nya stålet sannolikt betyda mer för att få ned Kinas utsläpp än alla toppmöten tillsammans.

Det finns två strategier för att hantera klimatomställningen: Att avvakta, i hopp om att det blir billigare på sikt, eller att agera. De som väljer att gå före kommer att kunna exportera sin teknik till andra. 

Klimatomställningen är därför inte bara en (ofrånkomlig) kostnad för EU och Sverige – utan en investering. Det finns inte tid att vänta.


Läs också: Alliansens klimatpaket duger faktiskt inte