Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta märk ord och skicka in fler poliser

Räddningspersonal och polisbilar vid oroligheter i Rinkeby i Stockholm under måndagen
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Upploppen i Rinkeby är ytterst allvarliga. Det behövs fler poliser för att säkra invånarnas friheter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Våldsamma upplopp. Plundring av butiker. Polis som sköt skarpt. Och en tidningsfotograf som misshandlades av en mobb.

Scenerna som utspelades i Stockholmsförorten Rinkeby på måndagskvällen är ännu en påminnelse om den allvarliga utvecklingen i våra utsatta områden. 

I offentligheten har det lagts mycket kraft på en tämligen poänglös debatt om huruvida begreppet "no go-zon" är en lämplig benämning eller inte. Men semantiska diskussioner får inte överskugga det faktum att situationen på flera platser är väldigt allvarlig.

Friheter är hotade i Rinkeby

I vissa delar av Tensta i Stockholm vågar parkeringsvakter inte längre utfärda p-böter, i Seved i Malmö har posten stundtals stoppat leveranserna, i Husby har handlarna strejkat i protest mot kriminaliteten och i flera områden vägrar räddningstjänst och ambulans under vissa tider att åka in utan poliseskort.

Dessutom har de gängrelaterade morden ökat kraftigt de senaste åren. Värst är situationen i de utsatta områdena. Under 2015 hade 10 procent av alla mord i hela Sverige kopplingar till Järva, där Rinkeby ligger.

Sammantaget innebär det att fundamentala friheter som andra svenskar kan ta för självklara är satta under press. Näringsfriheten är hotad när lokala företagare utsätts för stölder, rån och utpressning. Pressfriheten är hotad då journalister attackeras under uppdrag. Och jämställdheten hotas av fundamentalister som trakasserar kvinnor som uppför sig på "fel" sätt. 

Rätten till liv och hälsa hotas inte bara av de gängrelaterade skjutningarna - utan också av att räddningstjänst och ambulans inte alltid kan arbeta ostört. Häromåret dog en man i en brand i Gottsunda i Uppsala efter att räddningstjänsten fördröjts av pågående upplopp.

Fundamentala friheter som andra svenskar kan ta för självklara är satta under press.

Stundtals påstås det att fler poliser inte skulle vara en lösning på dessa problem. Feministiskt initiativ kampanjar rentav under parollen "Förorten behöver inte fler poliser". Det heter att det offentliga i stället bör satsa på meningsfulla aktiviteter och fler jobbtillfällen. 

Det är dock en falsk motsättning. Visst krävs det satsningar på socialtjänst, skola, bostäder och jobb. Men ingen vändning är möjlig om inte polisen lyckas få ner brottsligheten och kan försvara människors friheter. Positiva exempel finns. I Tensta sjönk antalet anmälningar om våld i offentlig miljö med över 60 procent när fler poliser syntes i området.

Utbrända bilar på en parkering i Rinkeby efter måndagens upplopp.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Ibland framställs upplopp i utanförskapsområden som någon slags folklig resning där invånare står mot polisen. Men allt som oftast handlar det om en mindre grupp livsstilskriminella som inte vill få sin verksamhet störd av polisen. Måndagskvällens upplopp i Rinkeby startade i samband med att polisen grep en efterlyst person. Och i Hammarkullen i Göteborg i december stod rentav boende på balkongerna och hejade på när polisen grep misstänkta.

Därför finns det paradoxalt nog också något hoppfullt över händelserna i Rinkeby. Polisen lyckas störa de kriminella. Ge den rejält med resurser för att fortsätta utföra det viktiga arbetet.


 Läs också: 

Dags att överge trygghetsmyten

Unga killar står i kö för att bli kriminella

 Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.