Partiledardebatten i SVT:s Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Partiledardebatten i SVT:s Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sluta larva er

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det är rent komiskt att följa hur de stora partierna försöker tona ner sina valnederlag. I SVT:s valvaka levererade Mona Sahlin den originella analysen att det har blåst rödgröna vindar i valet. Gröna vindar blåste det förvisso, men några röda vindar kan man sannerligen inte registrera i valresultatet. Tvärtom gjorde Vänsterpartiet ett katastrofval och Socialdemokraterna lyckades inte förbättra sitt resultat från 2004 trots att partiet är i opposition under den värsta krisen på årtionden. Enda trösten i bedrövelsen för Sahlin är att Moderaterna gjorde ett ännu sämre val.
Moderaterna försöker på samma krystade sätt krama glädjeämnen ur de nattsvarta siffrorna: "Vi håller våra mandat... Vi vann 120 000 fler väljare än 2004", skriver partisekreteraren Per Schlingmann på Moderaternas hemsida.
Det är uppenbart att någon självkritik inte kommer att idkas inför öppen ridå.

EU-val är visserligen inte
samma sak som riksdagsval. Väljarna tänker friare när regeringsmakten inte står på spel och satsar gärna på udda häst. Men valet reser ändå en del intressanta frågor inför valet nästa höst. Det verkar exempelvis inte lika givet längre att vi går mot ett slags tvåpartisystem, där allt ljus är på S och M medan småpartierna förtvinar. Det vore i så fall ett välkommet trendbrott.
För Alliansen blev valresultatet faktiskt bättre än det kan se ut vid första påseende. Till att börja med blev det blå blocket större än det röda. Det är psykologiskt viktigt inför valet 2010, även om S har erkänt svårt med mobiliseringen just i EU-val. Inget av de hotade partierna - KD och C - åkte heller ur EU-parlamentet, vilket underlättar sammanhållningen i Alliansen.
I grunden är det också bra att Moderaternas totala dominans i regeringen utmanas genom Folkpartiets succéval. Samtidigt finns det förstås en risk att FP:s tuppkam växer lite för snabbt liksom att M får en förlorarstämpel på sig.

Det rödgröna laget
har mer att bekymra sig över. Sahlin lyckades visserligen hålla avståndet till Moderaterna, vilket kan ses som ett styrkebesked mot bakgrund av det senaste halvårets kris för rörelsen. Samtidigt är 24,6 procent av rösterna ett synnerligen magert resultat för en ny partiledare som till råga på allt verkar i opposition. Det är bara de extremt lågt ställda förväntningarna som gör att Sahlin kan känna sig "lättad" över ett sådant valresultat.
De motsatta utslagen för samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan också skapa friktion i samarbetet framöver. MP kan med viss auktoritet hävda att tyngdpunkten i den rödgröna politiken borde flyttas högerut medan V riskerar utplåning om dess hjärtefrågor offras en efter en.
Den enda alldeles säkra slutsatsen som kan dras inför valet nästa höst är väl denna: De stora partierna är påtagligt nervösa för att genrepet i söndags kan komma att ha betydelse.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag