Sluta fjäska så för Annie Lööf

Annie Lööf lovade ett "nytt ledarskap för Sverige" i sitt jultal, men hon går till val på gammal politik som redan misslyckats.
Foto: Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det är svårt att förstå varför Centerpartiet har så bra opinionssiffror. Annie Lööf går till val på samma politik som redan misslyckats.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Annie Lööf kan ta jullov med gott samvete. Centerpartiet har det högsta opinionsstödet i Expressen/Demoskops mätning på 26 år - 9,2 procent - och själv är hon en av landets mest populära politiker.

Framgångsvågen påminner om den som Miljöpartiet red på under förra mandatperioden: en liten uppstickare som får positiv medieuppmärksamhet, men som slipper den tuffare granskning som större partier utsätts för.

Därför märks det knappt att Centerpartiet - i likhet med MP - inte hämmas av något tyngre ideologiskt bagage. Ena dagen sjunger man den fria företagsamhetens lov, nästa dag kräver man högre jordbruksbidrag. Den sorglösa vigheten är en klar fördel i den utspelsfixerade politiska debatten.


Centerpartiets politik hänger inte ihop

Annie Lööfs jultal i centrala Stockholm på torsdagen var uppenbarligen tänkt som ett försök att rycka åt sig ledartröjan även i försvarspolitiken. Mer pengar till försvarsmakten och en fortsatt tuff linje mot Ryssland, var två krav.

Men främst blev talet en påminnelse om att partiets politik i stora stycken inte hänger ihop. Annie Lööf sa sig vara oroad över hur gängen tar över i förorterna. Samtidigt vägrar hon att lyssna på de upprepade varningarna om hur den organiserade brottsligheten tömmer välfärdssystemen på dyra skattepengar via företag. I stället vill hon minska kontrollen av bolag ytterligare.

Annie Lööf citerade också en asylsökande kvinna i Expressens artikelserie Asylrapporten som utsatts för övergrepp på Migrationsverkets boende. "Vi måste orka stå upp för henne", sa C-ledaren. Men förra hösten föreslog C att asylsökande varken skulle få mat eller sängplats. I stället skulle de ges 4 000 kronor i handen och få klara sig själva. Vad hade det gjort med utsattheten för kvinnor i asylprocessen?

Som det anstår ledaren för det parti som vill vara borgerlighetens gröna röst tog Annie Lööf också upp klimathotet. Och visst har C en del framsynta förslag om grön skatteväxling. Men när Naturvårdsverket pekar ut svenskarnas flygresor och nötköttskonsumtion som två utsläppskällor som måste minska är Centerpartiets svar talande: Nej till flygskatt och högre bidrag till mjölkbönder.

Annie Lööf serverar skåpmat i jultalet

"Nytt ledarskap för Sverige" stod det på Annie Lööfs talarstol, men det är främst gamla lösningar hon vill gå till val på.

En av de tyngsta utgiftsposterna i C:s budgetförslag är ett ingångsavdrag för 13 miljarder kronor per år. I praktiken är det dock bara en lätt uppsminkad variant av alliansens sänkta arbetsgivaravgift för unga som experter har dömt ut som både dyr och ineffektiv.

Partiet verkar inte heller ha lärt sig något av haveriet med etableringslotsar för nyanlända, som avskaffades efter usla resultat och utbrett fuskande. Nu föreslår C glatt en annan variant som man kallar jobbfixarpeng.

En del väljare verkar tvivla på om Anna Kinberg Batras ursäkt för politiken som Moderaterna drev i regeringsställning verkligen är ärligt menad. Men ursäkten känns betydligt mer betryggande än när Annie Lööf lovar att göra om samma gamla misstag.


Läs också:

Annie Lööf saknar all trovärdighet mot buset


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.