Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta fega om Nato, sossar

<p>Prata mer om Nato. Socialdemokraterna borde strunta i partipiskan och i stället se till Sveriges bästa och överväga Nato-medlemskap. Holländska soldater vid en Nato-övning i södra Spanien.</p>
Foto: EPA/TT
<p>Försvarsminister Peter Hultqvist.</p>
Foto: Sven Lindwall

Det är utmärkt att Sverige fördjupar samarbetet med Nato. Men varför är det så tyst inom socialdemokratin?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, fortsätter på den inslagna Natovägen. Sverige ska troligen bli medlem i Nato:s center för strategisk kommunikation. Det är ett kunskapscenter om psykologisk krigföring som identifierar och analyserar propagandan i sociala medier. Alltså exakt det som Putins Ryssland har specialiserat sig på. Centret ligger passande nog i Lettland, som med sin stora andel ryssar är en naturlig måltavla för Putins propaganda.

Naturligtvis kommer ett svenskt deltagande i detta Natosamarbete att bekymra Kreml. Och just omsorgen om vad man i Ryssland tycker om Sveriges djupa förbindelser med Nato, brukar användas som ett argument av Natomotståndarna i den svenska vänstern.

Vänsterpartiets Stig Henriksson, ledamot i riksdagens försvarsutskott är således motståndare till försvarsminister Peter Hultqvists planer: "Jag vet inte om Nato och USA, som är huvudaktör, har ett fläckfritt track record när det gäller att inte använda ryktesspridning och så vidare."


Det var ett märkligt argument. Som försvarspolitiker borde Henriksson vara införstådd med att det svenska psykologiska försvaret i praktiken är obefintligt och vi behöver därför kompetensupprusta även på detta område. Vänsterpartister bör också vara försiktiga med att ifrågasätta någon parts "fläckfria förflutna" med tanken på partiets historiska fjäskande för världens kommunistdiktaturer.

En del av Putins upprustning av den ryska försvarsförmågan består av en satsning på propaganda och desinformation i sociala medier. Där kan lögner spridas snabbt och nå stora grupper. Den ryska statstelevisionens förlöjligande av Sverige och företrädare för vårt land är också ett återkommande fenomen.

Sverige är bäst i Partnerskap för fred-klassen, och vårt intima samarbete med Nato ska fördjupas ytterligare med det så kallade värdlandsavtalet. Innebörden av den proposition försvarsministern ska lägga fram nästa år är att Nato-trupper ska kunna öva i Sverige och komma hit om det börjar bränna till ordentligt i vårt närområde. Det är ett logiskt och välkommet avtal.

Numera är samtliga allianspartier för ett svenskt Nato-medlemskap och skiljelinjen är tydlig mot den rödgröna regeringen. Största motståndet finns i Sveriges mest nationalistiska partier, SD och Vänsterpartiet.


En socialdemokratisk försvarsminister är förstås tvungen att hålla sig till partiets hycklerilinje om alliansfrihet, samtidigt som Sverige har ett slags samboförhållande med Nato. Var finns då de socialdemokrater som inser att vi också måste formalisera förhållandet och bli fullvärdig medlem? Det är anmärkningsvärt tyst från ja-sidan i partiet. Varför finns det inte en högljudd "Sossar för Nato"-grupp - nu när till och med Centern säger ja?

Strunta i partipiskan och se i stället till Sveriges bästa.