Prata mer om Nato. Socialdemokraterna borde strunta i partipiskan och i stället se till Sveriges bästa och överväga Nato-medlemskap. Holländska soldater vid en Nato-övning i södra Spanien. Foto: EPA/TTPrata mer om Nato. Socialdemokraterna borde strunta i partipiskan och i stället se till Sveriges bästa och överväga Nato-medlemskap. Holländska soldater vid en Nato-övning i södra Spanien. Foto: EPA/TT

Prata mer om Nato. Socialdemokraterna borde strunta i partipiskan och i stället se till Sveriges bästa och överväga Nato-medlemskap. Holländska soldater vid en Nato-övning i södra Spanien.

 Foto: EPA/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven LindwallFörsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall

Försvarsminister Peter Hultqvist.

 Foto: Sven Lindwall

Sluta fega om Nato, sossar

Publicerad

Det är utmärkt att Sverige fördjupar samarbetet med Nato. Men varför är det så tyst inom socialdemokratin?

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, fortsätter på den inslagna Natovägen. Sverige ska troligen bli medlem i Nato:s center för strategisk kommunikation. Det är ett kunskapscenter om psykologisk krigföring som identifierar och analyserar propagandan i sociala medier. Alltså exakt det som Putins Ryssland har specialiserat sig på. Centret ligger passande nog i Lettland, som med sin stora andel ryssar är en naturlig måltavla för Putins propaganda.

Naturligtvis kommer ett svenskt deltagande i detta Natosamarbete att bekymra Kreml. Och just omsorgen om vad man i Ryssland tycker om Sveriges djupa förbindelser med Nato, brukar användas som ett argument av Natomotståndarna i den svenska vänstern.

Vänsterpartiets Stig Henriksson, ledamot i riksdagens försvarsutskott är således motståndare till försvarsminister Peter Hultqvists planer: "Jag vet inte om Nato och USA, som är huvudaktör, har ett fläckfritt track record när det gäller att inte använda ryktesspridning och så vidare."

 

Det var ett märkligt argument. Som försvarspolitiker borde Henriksson vara införstådd med att det svenska psykologiska försvaret i praktiken är obefintligt och vi behöver därför kompetensupprusta även på detta område. Vänsterpartister bör också vara försiktiga med att ifrågasätta någon parts "fläckfria förflutna" med tanken på partiets historiska fjäskande för världens kommunistdiktaturer.

En del av Putins upprustning av den ryska försvarsförmågan består av en satsning på propaganda och desinformation i sociala medier. Där kan lögner spridas snabbt och nå stora grupper. Den ryska statstelevisionens förlöjligande av Sverige och företrädare för vårt land är också ett återkommande fenomen.

Sverige är bäst i Partnerskap för fred-klassen, och vårt intima samarbete med Nato ska fördjupas ytterligare med det så kallade värdlandsavtalet. Innebörden av den proposition försvarsministern ska lägga fram nästa år är att Nato-trupper ska kunna öva i Sverige och komma hit om det börjar bränna till ordentligt i vårt närområde. Det är ett logiskt och välkommet avtal.

Numera är samtliga allianspartier för ett svenskt Nato-medlemskap och skiljelinjen är tydlig mot den rödgröna regeringen. Största motståndet finns i Sveriges mest nationalistiska partier, SD och Vänsterpartiet.

 

En socialdemokratisk försvarsminister är förstås tvungen att hålla sig till partiets hycklerilinje om alliansfrihet, samtidigt som Sverige har ett slags samboförhållande med Nato. Var finns då de socialdemokrater som inser att vi också måste formalisera förhållandet och bli fullvärdig medlem? Det är anmärkningsvärt tyst från ja-sidan i partiet. Varför finns det inte en högljudd "Sossar för Nato"-grupp - nu när till och med Centern säger ja?

Strunta i partipiskan och se i stället till Sveriges bästa.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag