Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta deppa, börja preppa – köp en sovsäck

Det är dags att köpa en sovsäck och en vevradio. Om krisen kommer är det för sent för att handla.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En kollektiv depression har sänkt sig över Sverige. Donald Trump, mannen som säger sig beundra den ryske presidenten Vladimir Putin, ska bli ledare för den fria världen. Och som om inte stämningen var tillräckligt apokalyptisk drabbades Stockholm i onsdags av det värsta snöovädret i november på 111 år, komplett med övergivna bilar på vägarna och nödutryckningar.

Den här veckan har varit en nyttig påminnelse om att det är långt ifrån omöjligt att Sverige ställs inför en krissituation. Det kan röra sig om allt från en säkerhetspolitisk kris till en katastrof orsakad av extremt väder.

 

Att en nödsituation kan inträffa betyder inte att det är läge att sjunka djupare ned i den allmänna depressionen. Däremot kan det vara en god idé att börja förbereda sig, att ”preppa” som det också kallas för. Exempelvis genom att samla på sig värmeljus och tändstickor samt köpa sovsäckar till hela familjen.

Det kan uppfattas som alarmistiskt att tänka på krisberedskap. Men det är inte konstigare än att försäkra sin bostad. Ingen tror att ens hus kommer att brinna ned. Men det är inte roligt att stå utan försäkring medan man ser sitt hem gå upp i lågor. På samma sätt kan krisförberedelser ses som en slags försäkring, som många svenskar dessvärre står utan.

Enligt en undersökning som Sifo gjorde för företaget Infratek förra året känner sju av tio svenskar sig inte tillräckligt förberedda för en eventuell krissituation. Bara en tredjedel av de svarande hade konserver och andra matvaror som kan stå en längre tid hemma. Siffrorna är oroande med tanke på att svenskar ska vara beredda att klara sig i 72 timmar utan stöd från myndigheter.

Samtidigt är det naturligt att vi är illa förberedda för att hantera en kris. Sverige har inte drabbats av krig och kaos på flera hundra år. Och dessutom har vi turen att leva i ett välfungerande högteknologiskt samhälle som sällan drabbas av naturkatastrofer.

Det är självfallet positivt att Sverige har kunnat slippa krig och omvälvande kriser under flera mansåldrar. Men det påverkar människors beredskap.

 

Urbaniseringen har också bidragit till att många svenskar har blivit allt sämre på att förbereda sig för eventuella kriser. De som bor i storstäderna har vant sig vid att allt ska vara tillgängligt precis när de vill ha det. Det har gjort att stadsbor inte behöver planera för oväntade händelser, till skillnad från de som bor på landsbygden. Myndigheterna kommer inte heller lika snabbt till undsättning om olyckan är framme utanför storstaden.

För att råda bot på svenskarnas bristande preppingkunskaper lanserar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en kampanj nästa år. En rikstäckande krisberedskapsvecka ska anordnas för att upplysa om vikten av krisberedskap.

Den hugade kan med fördel redan nu börja hamstra konserver, fylla vattendunkar och investera i en vevradio. Vintern har kommit till Sverige.