Sluta deppa, börja preppa – köp en sovsäck

Publicerad

Det är dags att köpa en sovsäck och en vevradio. Om krisen kommer är det för sent för att handla.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En kollektiv depression har sänkt sig över Sverige. Donald Trump, mannen som säger sig beundra den ryske presidenten Vladimir Putin, ska bli ledare för den fria världen. Och som om inte stämningen var tillräckligt apokalyptisk drabbades Stockholm i onsdags av det värsta snöovädret i november på 111 år, komplett med övergivna bilar på vägarna och nödutryckningar.

Den här veckan har varit en nyttig påminnelse om att det är långt ifrån omöjligt att Sverige ställs inför en krissituation. Det kan röra sig om allt från en säkerhetspolitisk kris till en katastrof orsakad av extremt väder.

 

Att en nödsituation kan inträffa betyder inte att det är läge att sjunka djupare ned i den allmänna depressionen. Däremot kan det vara en god idé att börja förbereda sig, att ”preppa” som det också kallas för. Exempelvis genom att samla på sig värmeljus och tändstickor samt köpa sovsäckar till hela familjen.

Det kan uppfattas som alarmistiskt att tänka på krisberedskap. Men det är inte konstigare än att försäkra sin bostad. Ingen tror att ens hus kommer att brinna ned. Men det är inte roligt att stå utan försäkring medan man ser sitt hem gå upp i lågor. På samma sätt kan krisförberedelser ses som en slags försäkring, som många svenskar dessvärre står utan.

Enligt en undersökning som Sifo gjorde för företaget Infratek förra året känner sju av tio svenskar sig inte tillräckligt förberedda för en eventuell krissituation. Bara en tredjedel av de svarande hade konserver och andra matvaror som kan stå en längre tid hemma. Siffrorna är oroande med tanke på att svenskar ska vara beredda att klara sig i 72 timmar utan stöd från myndigheter.

Samtidigt är det naturligt att vi är illa förberedda för att hantera en kris. Sverige har inte drabbats av krig och kaos på flera hundra år. Och dessutom har vi turen att leva i ett välfungerande högteknologiskt samhälle som sällan drabbas av naturkatastrofer.

Det är självfallet positivt att Sverige har kunnat slippa krig och omvälvande kriser under flera mansåldrar. Men det påverkar människors beredskap.

 

Urbaniseringen har också bidragit till att många svenskar har blivit allt sämre på att förbereda sig för eventuella kriser. De som bor i storstäderna har vant sig vid att allt ska vara tillgängligt precis när de vill ha det. Det har gjort att stadsbor inte behöver planera för oväntade händelser, till skillnad från de som bor på landsbygden. Myndigheterna kommer inte heller lika snabbt till undsättning om olyckan är framme utanför storstaden.

För att råda bot på svenskarnas bristande preppingkunskaper lanserar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en kampanj nästa år. En rikstäckande krisberedskapsvecka ska anordnas för att upplysa om vikten av krisberedskap.

Den hugade kan med fördel redan nu börja hamstra konserver, fylla vattendunkar och investera i en vevradio. Vintern har kommit till Sverige.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag