Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta blunda

Helena Benaouda bör reda ut begreppen offentligt.Foto: Sören Andersson / Scanpix

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Debatten om inhemsk islamistisk extremism är svår. Det finns många fallgropar.
Om man överdriver problemet riskerar man att underblåsa islamofobi, främlingsfientlighet och polarisering. Gårdagens artikel i Jyllands-Posten, av den politiske krönikören Ralf Pittelkow, är ett obehagligt exempel på rätt typisk dansk överdrift.
Om man å andra sidan bagatelliserar problemet kan följden för det första bli att samhället inte arbetar förebyggande och att unga män inte upptäcks när de är på väg in i den jihadistiska dimman. För det andra finns risken för en backlash ifall ett våldsamt dåd skulle inträffa. Chockade människor som inte kan orientera sig i ett till synes nytt och farligt Sverige skulle kunna förlora tilltron till moderata röster och lockas av främlingsfientlighetens lättköpta hetta.

Man skulle kunna
tro att muslimska ledare som deltar i det offentliga samtalet, ofta tenderade att underdriva, av ren självbevarelsedrift. Men i själva verket är många av dem realister. Imam Abd al Haqq Kielan, exempelvis, har länge sett sanningen i vitögat. När Säpo nyligen rapporterade att det finns runt 200 våldsbejakande islamister i Sverige sade han att "det är ingen hemlighet och vi har försökt uppmärksamma det här länge, men ingen har lyssnat."
Imamen Awad Olwan har talat öppenhjärtigt om sina problem med "unga och enkelspåriga" män som "kommer till moskén med ett knippe idéer och får motstånd och då slutar de att komma." (AB 16/12)

Men det finns
de som bagatelliserar problemet. En är Mohammed Amin Kharraki, ordförande i Sveriges unga muslimer. Men mest problematisk är ändå ordföranden för Sveriges muslimska råd, Helena Benaouda. Efter självmordsbombdådet - som hon förvisso fördömde - satt hon i SVT Debatt och förnekade, i princip, att hon hade märkt av någon extremism i Sverige. Hon ville hellre tala om attacker mot moskéer. Nu har Benaoudas dotters fästman häktats för terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Det är tredje gången Munir Awad har gripits, misstänkt för terroraktivitet. Om han inte är extremist - och han kan förvisso släppas även denna gång - måste han vara Sveriges mest otursförföljda utlandsturist genom tiderna.

Helen Benaouda
har naturligtvis inte ansvar för någon annan än sig själv, men hon är en offentlig person som utger sig för att representera många svenska muslimer. Och hon framstår inte som trovärdig. Det är ett problem. Benaouda bör reda ut begreppen offentligt, annars är hon inte lämplig att verka som språksam ordförande för muslimska organisationers paraplyorganisation.
Detta sagt; Sverige har hittills klarat påfrestningar, från Vilks- och Muhammedteckningar till terrordåd, med hedern i behåll. Kloka muslimska ledare har en stor del i detta.