Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta att vanvårda socialtjänsten, politiker

När samhällsproblem växer och andra system fallerar, ökar pressen på socialtjänsten. Foto: ADOBE STOCK

Socialsekreterare ska inte ragga bostäder medan misshandlade barn får vänta på hjälp. Det är dags att avlasta socialtjänsten. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Haveriet inom Arbetsförmedlingen kan leda till att socialtjänsten får mer att göra, inte minst på orter där kontor har lagts ner. Samma sak när köerna till BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, ringlar långa; inte en enda region klarar vårdgarantin, konstaterade TV4 på torsdagen. 

Bostadskrisen gör att desperata bostadslösa kräver hjälp, anhöriginvandring leder till behov av större lägenheter som inte finns. 

Det är kort sagt hos socialtjänsten som allt fler samhällsproblem nu hopar sig. Och kraven är höga från lagstiftarna: ”Insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet” säger socialtjänstlagen. Det ska ”finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet”.

Så ser inte verkligheten ut. Det råder kris och överbelastning, erfarna socionomer flyr och nyutexaminerade får svåra fall i knäet direkt. Sjukskrivningar och utbrändhet grasserar. Hot och våld från klienter har blivit ett stort arbetsmiljöproblem. 

Ta äldreansvaret från socialtjänsten

Pressen ökar i takt med att samhällsproblemen växer. Som om inte det vore nog får socialtjänsten nya uppgifter, påpekar juristen Carl-Gustaf Tryblom på SvD Debatt. 2017 beslutade regeringen exempelvis att socialtjänsten ska förebygga spelmissbruk. ”Vet någon hur det förebyggande arbetet bör bedrivas?” frågar sig Tryblom, som arbetat med socialtjänstfrågor i 25 år. Varför kan inte den uppgiften läggas på spelbolag och Spelinspektionen, exempelvis? 

Socialtjänster har även fått ansvar för ensamkommande - alla ensamkommande, oavsett om de har någon social problematik eller inte. 

Det är en minst sagt bisarr ordning, när många socialtjänster är så tyngda av resursbrist att de tvingas lägga orosanmälningar om barn på hög. 

Med tanke på hur viktigt, och ibland livsviktig, det är att socialtjänsten klarar sin kärnuppgift - att vara det yttersta värnet för utsatta människor - måste bördan lättas. 

Socialtjänsten och unga på glid

Ansvaret för äldre invånares biståndsbehov kan exempelvis någon annan instans sköta, föreslår Tryblom. Det låter rimligt; de äldre är sällan i svår kris, de är helt enkelt bara äldre - och framöver kommer de att bli väldigt, väldigt många. Den pågående utredningen ”Framtidens socialtjänst” har fått direktiv om att utreda en lag för äldre; förhoppningsvis leder den till förslag om avlastning av socialtjänsten. 

Säker kan man förstås inte vara. 

Huvudansvaret för unga som begått brott ligger också på socialtjänsten. I en tid när gängkriminaliteten breder ut sig och ungas brott kan vara förskräckande grova, blir det alltmer uppenbart att detta borde vara Kriminalvårdens, inte socialtjänstens, gebit. 

Regering och riksdag måste sluta att driva en konsekvensblind politik som ökar sociala problem. Socialsekreterare ska inte behöva ragga bostäder medan misshandlade barn får vänta på hjälp.