Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta att spela rysk roulette

Kristdemokraterna var katalysatorn när Decemberöverenskommelsen dog.

Ingen svensk partiledare håller måttet just nu. Skärp er, det är kristid!

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredagen den 9 oktober 2015 kommer inte att gå till historien som en ärofull dag för svensk politik. Tvärtom; en mycket svag rödgrön regering begick en bisarr presskonferens om den ödesdigra flyktingkrisen. Och en lika svag opposition bröt den överenskommelse - DÖ - som har givit det parlamentariska läget ett visst mått av stadga sedan valet 2014.

Kristdemokraterna var katalysatorn när Decemberöverenskommelsen dog. KD:s riksting röstade nej efter att den nya partiledaren gjort det lätt för missnöjda partimedlemmar att gå emot partistyrelsen. Ebba Busch Thor vågade, eller ville, inte sätta sin prestige på spel. Efter nejsidans seger fylldes kongressalen av barnslig, rusig glädje.

Det är mycket i svensk politik numera som tycks ske oöverlagt, rusigt och oansvarigt. Och några timmar efter KD:s omröstning lät de övriga allianspartierna, Moderaterna, Centern och Folkpartiet, meddela att Decemberöverenskommelsen är slutgilitgt död och begraven.

Det handslag som var ämnat att neutralisera Sverigedemokraterna och säkra ett stabilt minoritetsstyre i riksdagen för åtta år framåt, höll alltså inte ens i ett år.


Vad som nu händer är omöjligt att säga. Regeringen Löfven kanske tuffar på, allianspartierna kanske fortsätter att lägga separata budgetmotioner. I så fall fortsätter DÖ:s logik mandatperioden ut. Men det kan också bli ett extraval.

För regeringen har det politiska landskapet hursomhelst blivit betydligt mer osäkert - och detta i en tid när Sverige befinner sig i ett exceptionellt läge som ingen vet hur landet ska klara eller förvandlas av.

Det är djupt oansvarigt av KD och alliansen att skapa en sådan situation. Javisst, regeringen har skött flyktingkrisen illa. Mycket illa, till och med. Men vad har alliansen tillfört så långt? Ingenting. Varken Busch Thor, Kinberg Batra, Jan Björklund eller Annie Lööf har visat någon vilja att ta ledningen, att vara konstruktiv, att göra vad Ingvar Carlsson gjorde när regeringen Bildt dignade under kronkrisen på 1990-talet.


Moderatledaren Anna Kinberg Batra har förstås ett särskilt ansvar som ledare för ett så kallat statsbärande parti. Och hon tycker om att prata om ansvar - men inte om sitt eget, utan om Stefan Löfvens ansvar. Det finns ibland något förtjust i hennes stämma när hon bollar ansvaret över blockskranket. Som om Moderaterna har bänkat sig på den gamla punschverandan och bara väntar på att såssarna ska göra bort sig fullständigt.

Det är ett förkastligt beteende i denna tid av kris.

Men ingen partiledare har kommit ur det senaste årets händelser med hedern helt i behåll. Det duger självfallet inte.

Det bästa som kunde hända nu vore att Socialdemokraterna och Moderaterna snabbt tar kontakt med varandra. Att de får i gång en dialog om de stora frågor som tär, som flyktingkrisen och bostadskrisen.

Fredagen den 9 oktober 2015 pekar mot ett vägskäl. Ta den kloka vägen. Sätt landet först.


Läs också:

Socialdemokraterna och Moderaterna måste ta ansvar för landet

Tältlägren kan vara regeringens signal till flyktingarna

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.