Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slarva inte med sexlagen

Justitieminister Morgan Johansson tänker "försöka" uppfylla grundlagens krav. Man får vara glad för det lilla.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD, SANNA DOLCK / KVP & Wikipedia commons

Epidemin av sexbrott bekämpas inte med en samtyckeslag. Regeringen måste lyssna på den hårda kritiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven ägnade en stor del av sitt jultal åt sexuella övergrepp och kvinnors utsatthet. Markeringen var viktig, de senaste åren har andelen som utsätts för sexualbrott i Sverige mer än fördubblats, visar den nationella trygghetsundersökningen. Men statsministern väljer fel vapen för att bekämpa detta samhällsproblem.

Löfvens huvudnummer i jultalet var att ett samtyckeskrav ska införas. I dag krävs någon form av hot, våld eller utnyttjande för att få någon fälld för våldtäkt. I framtiden ska en person ha uttryckt sitt medgivande inför varje nytt delmoment under sexet - antingen genom att säga eller visa det, annars kan man bli dömd för våldtäkt. 

Lagrådet sågar samtyckeslag

Men lagrådet sågar nu förslaget. Lagtexten är så luddigt skriven att det inte i förväg går att räkna ut om en handling är brottslig eller inte, menar man.

Kritiken rör inte någon juridisk detalj. Den så kallade legalitetsprincipen står inskriven i grundlagen. Ändå verkar Morgan Johansson märkligt avslappnad. Regeringen ska försöka möta lagrådets kritik när det gäller att göra förslaget tydligare, uppger Johansson för TT. Justitieministern tänker alltså "försöka" uppfylla grundlagens krav. Man får vara glad för det lilla.

Lagrådet konstaterar vidare att det egentligen inte finns något behov av lagändring. Fall där brottsoffret överrumplats eller blivit passivt omfattas redan av det nuvarande våldtäktsbegreppet, menar rådet. 

Den kritiken är inte heller speciellt förvånande. Inga remissinstanser tror egentligen att samtyckeskrav kommer att leda till fler fällande domar. Ord kommer ju att stå mot ord även i framtiden. En del varnar rentav för att ett samtyckeskrav kan leda till att rättegångarna kommer att handla ännu mer om brottsoffrets beteende. 

Regeringens förhoppning är att lagen åtminstone ska ha en normerande effekt. Men det är ett svagt skäl för att driva igenom ett så hårt kritiserat lagförslag.

Oaktsamhetsrekvisit är bättre

Morgan Johansson skulle göra klokt i att nöja sig med de nya brott - oaktsam våldtäkt och oaktsam sexuellt övergrepp - som regeringen också har aviserat. Med dem behöver åklagaren inte bevisa att gärningsmannen har haft uppsåt att våldta - det räcker med att han varit oaktsam. Den ändringen har potential att leda till fler fällande domar.

För att verkligen få bukt med sexualbrotten med hjälp av rättsväsendet krävs dock insatser i ett tidigare skede. 

I dag är polisen på sina håll så hårt pressad att våldtäktsanmälningar läggs på hög även i de fall där det finns en utpekad gärningsman. När utredningar väl inleds är nivån på utredningsarbetet stundtals alldeles för lågt, som vid den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja där polisen först undersökte fel trapphus och därefter dröjde många månader med att gripa de misstänkta gärningsmännen. 

Mot sådana misstag hjälper inte lagändringar.

 

Läs också:

En samtyckeslag löser inte problemen