På defensiven. Alliansen framstod som defensiv när den egna politiken attackerades. Foto: Jens L'Estrade
På defensiven. Alliansen framstod som defensiv när den egna politiken attackerades. Foto: Jens L'Estrade

Släpp in EU i valrörelsen

Publicerad

Söndagens partiledardebatt i SVT definierades mindre av vad som sades och mer av vad som inte alls togs upp. Trots att det bara återstår tre veckor till EU-parlamentsvalet var det europeiska perspektivet närmast helt frånvarande.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Felet var bara delvis SVT:s. Ämnesvalen gav gott om möjligheter att lyfta blicken för den som ville. Efter några pliktskyldiga replikväxlingar om fri rörlighet och arbetarnas villkor retirerade dock politikerna snabbt tillbaka till de gamla välbekanta skyttegravarna. Tyvärr, för det är endast djupt nedgrävd i inrikespolitik som krogmoms, ungas arbetsgivaravgifter och skattesänkningar på en 50-lapp kan framstå som ödesfrågor snarare än skattetekniskt finlir.

Fram till den 25 maj kommer partierna att uppmana folket att gå och rösta i EU-valet. Men om inte politikerna tycks bry sig, hur ska då väljarna förväntas göra det?

 

De borgerliga företrädarna, för dagen med orange alliansknappar, tycktes i debatten satsa allt på att visa upp den rödgröna splittringen - och lyckades relativt väl. Till exempel fick man fin utdelning på sin i reda pengar räknat svaga försvarssatsning.

Ställd inför den försökte Gustav Fridolin prata om uran i stället för om MP:s eget förslag om sänkta anslag. Stefan Löfven, S, lyckades däremot med konststycket att uppvisa splittring i sin egen person. Å ena sidan höll han med om att försvaret behöver mer pengar, å andra sidan menade han att Sverige bör agera för nedrustning. Är S-linjen alltså att vi ska rusta upp för att kunna rusta ned?

Löfven efterlyste i såväl försvars- som kärnkraftsfrågan i stället blocköverskridande överenskommelser. Förmodligen vill han därigenom framstå som statsmannamässig. Men taktiken döljer bara hjälpligt att den utsträckta handen egentligen handlar om att han inte kommer överens med sina tilltänkta regeringskollegor.

 

Dessvärre lyckades alliansen mindre bra med att försvara sin egen politik. Facit efter åtta år av borgerligt styre är egentligen gott. Sverige tuffar på bättre än de flesta av våra europeiska grannar - statsfinanserna är starka och sysselsättningen har ökat. Och efter två borgerliga mandatperioder går till och med Vänsterpartiet till val på att sänka skatter.

Men alliansen framstod ändå som märkligt defensiv när den egna politiken attackerades. Göran Hägglund höll med om att a-kassan borde höjas och Jan Björklund instämde i att man bidragit till att överbyråkratisera skolan.

Om det fanns någon vinnare i söndagens debatt var det ändå alliansen, men i så fall knappt. Alliansens problem är dock bara att det inte räcker med poängvinster fram till valet. Med tanke på det opinionsförsprång som de rödgröna innehar krävs knockouter.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag