Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släpp in dem

ETT SKEPP KOMMER LASTAT. Lastad med 100 000 ton förnödenheter är de åtta skeppen i "Frihetsflotiljen" på väg mot Gaza och väntas anlända i kväll eller i morgon bitti.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Smyckad med palestinska flaggor och lastad med 100 000 ton förnödenheter kryssar "Frihetsflottiljen" genom Medelhavet. De åtta skeppen, som bland annat hyser elva svenska aktivister, väntas anlända till Gaza i kväll eller i morgon bitti. Stadens makthavare, islamistiska Hamas, förbereder en folkfest till aktivisternas ära. Men än så länge vet bara Israel om båtarna kommer att landa i hamn. Sedan tre år tillbaka är Gazas hamn blockerad, liksom dess luftrum och landövergångar. Genom att låsa alla dörrar och stänga alla fönster har man velat kväva Hamas. Men organisationen är vid god hälsa och tjänar bra pengar på svarthandeln som via tunnlar från Egypten förser Gazaborna med det som Israel förvägrar dem. De som lider är de 1,5 miljoner människor som trängs på den igenbommade lilla ytan.

På grund av "Frihetsflottiljen" måste Israel återigen försöka förklara för världen varför de håller Gazaborna instängda. Det går inget vidare.
Israels flotta har tidigare i veckan sagt att man inte kommer att låta skeppen gå in i hamn. I stället ska de - med våld om så krävs - transporteras norrut till Ashdod, varifrån varorna ska distribueras. Det är alltså inte förnödenheterna som är Israels problem, utan aktivisterna som visar stöd för Gaza. De petar i ett öppet sår och får israelerna att tappa fattningen.
Men såret kan läkas om Israel häver blockaden, som inte har gjort annat för landet än att solka ner dess rykte. Det brukar sägas att blockaden är nödvändig för att avvärja hotet från Qassam-raketer, men trots ett och halvt års blockad kände sig Israels tvunget att föra ett krig inne i Gaza för att stoppa dem förra vintern. Sedan dess har raketerna varit sällsynta. Fallet med den tragiskt kidnappade israeliska soldaten Gilad Shalit har heller inte närmat sig någon lösning.

Det enda som kan få honom fri och långsiktigt stoppa raketattackerna mot södra Israel är en uppgörelse med Hamas. I alla händelser är det omänskligt, och i strid med internationell rätt, att bestraffa miljoner för ett fåtals våldsamheter. Sorgligt nog har blockaden inom den internationella politiken kommit att uppfattas som ett beklagligt naturtillstånd. Från EU-håll hörs pliktskyldig kritik och USA har under Obama uppmanat Israel att lätta på blockaden. Men det är inte mycket kraft bakom orden.
Det finns en hel del ytterlighetsfigurer och dårfinkar ombord på skeppen till Gaza, bland dem Henning Mankell som tycker det är rimligt att dra paralleller mellan Israel och Nazityskland. Den sortens bisarra uttalanden skadar givetvis kampanjens trovärdighet. Men så länge ingen annan på allvar agerar mot blockaden kan man inte annat än applådera initiativet och hoppas på en säker ankomst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!