ÖB Micael Bydén vill höja anslaget till försvaret. Foto: SVEN LINDWALL
ÖB Micael Bydén vill höja anslaget till försvaret.  Foto: SVEN LINDWALL

Slanta upp till polisen och försvaret

Publicerad

Försvaret går på knäna. Polisen klarar inte av att upprätthålla lag och ordning i hela landet. Kärnstaten måste återupprättas. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Statens hårda kärna har blivit oroväckande mjuk. Det blev smärtsamt tydligt i tisdags när Försvarsmakten och polismyndigheten lämnade in sina budgetunderlag till regeringen. Situationen är särskilt oroande med tanke på händelseutvecklingen i Sverige och omvärlden. 

Det säkerhetspolitiska läget är mer osäkert än på länge. Rysslands uppträder alltmer aggressivt. Landet utför såväl spionage som psykologisk krigföring mot Sverige. Amerikanerna har valt en president som verkar tycka att USA klarar sig utan Nato och att Vladimir Putin är beundransvärd. 

Psykologisk krigföring mot Sverige 

I Sverige har vi ett försvar som lider brist på såväl materiel som personal. Det finns inga marginaler kvar, säger överbefälhavare Micael Bydén (SVT 28/2). Det saknas 700 personer på den militära grundutbildningen och det behövs officerare som faktiskt kan sköta utbildningen. 

Bydén har krävt 6,5 miljarder kronor för att Försvarsmakten ska kunna uppfylla sitt uppdrag. Det behövs egentligen ännu mer pengar, men summan är hemlig. Det spekuleras i att det rör sig om närmare 20 miljarder. 

Poliskrisen kan inte ha undgått någon, men budgetunderlaget från myndigheten ger ytterligare en dimension. Utan förstärkningar kommer man tvingas att sparka 1 000 anställda. Det är det sista Sverige behöver. Vi tillhör redan ett av de länderna i Europa som har lägst polistäthet. Enligt Eurostat har vi bara 208 poliser per 100 000 invånare. 

Med tanke på den rådande polisbristen behöver Sverige varenda polis man kan skrapa ihop. Sveriges polisväsende är under hård press.

Befolkningen har ökat snabbt under senare år. Andelen kriminella unga män har blivit fler, vilket har lett till ökad brottslighet i Sveriges stadskärnor. Enligt Polismyndighetens prognos kommer de att bli ännu fler under de kommande åren. 

Dödsskjutningarna ökar 

Den ökade gängkriminaliteten kräver också mer resurser. Det gäller allt från förebyggande arbete i utsatta områden till mordutredningar. Bara i år har det skett tre dödsskjutningar i Malmö. Enligt den senaste Brå-rapporten har det dödliga skjutvapenvåldet inte varit lika illa sen i slutet av 1990-talet. 

Terrorhotet innebär också att polisen har fått fler uppgifter. Det är ytterligare en uppgift som man har svårigheter att utföra. Resurser för att bekämpa terrorism saknas, samtidigt som den våldsbejakande islamismen vinner allt fler följare. 

Regeringen kan inte längre blunda för att polisen och försvaret är i behov av betydande miljardtillskott framöver. Varje stat, oavsett storlek, bör kunna garantera sina medborgare grundläggande trygg- och säkerhet. Det är det lägsta kravet man kan ställa. I ett högskatteland som Sverige borde det vara en absolut självklarhet att man kan lita på att polis och försvar klarar av att sköta sitt jobb. Det kan man inte räkna med i dag. 

 

Läs också: 

Sluta märk ord och skicka in fler poliser i Rinkeby  

Unga killar står i kö för att bli kriminella 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor. 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag