Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slag i luften om skolvinster

Inte ens Republikanerna i USA skulle komma på tanken att föreslå ett skolsystem av svensk modell.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det blåser snålt nu för friskolorna. SVT nagelfar skolsystemet i dokumentären "Skolfesten" och i Uppdrag Granskning. I morgondagens avsnitt väntas man visa att friskolor ibland ratar elever trots att detta strider mot skollagen.

De dåliga nyheterna kommer slag i slag. Nyligen levererade Skolinspektionens förödande kritik mot Praktiska Sverige AB som driver 38 yrkesgymnasier runtom i Sverige. Och i går avslöjade Dagens Arena att fyra av tio friskolor struntar i att spara elevernas slutbetyg.

Politikerna känner vart vindarna blåser och försöker nu framstå som så kritiska som möjligt. Finansminister Borg (M) säger sig vilja ha "långsiktiga, uthålliga och kompetenta ägare" och tror inte att riskkapitalbolag passar den kravprofilen. Samtidigt tävlar utbildningsminister Björklund (FP) och utmanaren Baylan (S) om att verka mest bekymrad.

Sanningen är dock att det inte finns mycket substans bakom den kraftfulla retoriken. Friskolekommitténs sexpartiuppgörelse om skolan är en sällan skådad luftpastej.

Det krav på långsiktighet som man eventuellt kommer att ställa gäller inte befintliga ägare av skolor. Det handlar bara om nyetableringar. Borg, Björklund och Baylan har alltså inget emot att dagens riskkapitalägda skolkoncerner fortsätter att försöka krama ur maximal lönsamhet ur skolan. De ska bara slippa konkurrens från nya dito.

 

För övrigt är det knappast någon kö av riskkapitalister till skolans värld med tanke på att flera av de stora koncernerna dras med stora ekonomiska bekymmer. Så det svärd som Björklund & Co svingar i debatten har ingen måltavla.

Det är märkligt att detta luftfäktande inte synas bättre i medierna. Det är ingen stor förändring på gång. Det mesta kommer att fortsätta som vanligt med självstudier, brist på bibliotek och skolhälsa, avsaknad av särskilt stöd och pedagogiska ambitioner. Skolinspektionen kommer att leverera nya svidande rapporter och då och då stänga någon skola när det inte ens går att låtsas som att det bedrivs en undervisning där värd namnet.

Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill inte ha någon radikal förändring av spelets regler. Man är i grunden nöjd med status quo.

Det är förbluffande. Inte ens Republikanerna i USA skulle komma på tanken att föreslå ett skolsystem av svensk modell. Och när den nya högerregeringen i Norge presenterade sin positiva friskoleplan slog man fast att "friskolor ska inte kunna betala vinst till ägarna".

 

När ska uppvaknandet komma i den svenska debatten? Vi har ett extremt skolsystem där alla delar behöver ses över: etableringsfriheten, skolpengen, vinstintresset och det fria skolvalet. Det sistnämnda är sannolikt här för att stanna, men man måste hitta sätt att mildra effekterna, såsom bussning.

Att de svenska socialdemokraterna har hamnat till höger om norska Höyre och Fremskrittspartiet i synen på vinster i skolan säger det mesta.