Kommunalpolitikern och riksdagskandidaten Mats Rudins fiffel kanske inte är ett isolerat felsteg. Foto: JAN DÜSING och SCANPIX Montage: STEN WESTBERG
Kommunalpolitikern och riksdagskandidaten Mats Rudins fiffel kanske inte är ett isolerat felsteg. Foto: JAN DÜSING och SCANPIX Montage: STEN WESTBERG

Skyll inte på personvalet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Fusk bland politiker är särskilt allvarligt eftersom det kan skada demokratin. Därför oroar uppgifterna om att kommunalpolitikern och riksdagskandidaten Mats Rudins misstänkta fiffel kanske inte är ett isolerat felsteg. Fler kan ha varit inblandade i valfusket med köpta medlemmar i syfte att klättra på de interna listorna.
Moderaterna gör bäst i att grundligt utreda vad som har hänt. Inga frågetecken får finnas kvar om inte Stockholmsskandalen ska förfölja partiet fram till valet.
Det är också viktigt att påminna om vad som är problemet i den här historien: en eller flera mindre nogräknade personer. I debatten har vissa varit snabba att skylla på personvalet som sådant. Det heter att det korrumperar. Och lockar till mygel.
Statsvetaren Tommy Möller är en av dem som uttalat sig skeptiskt till partiernas provval. Han menar att eftersom medlemmarna är få blir varje persons inflytande så stort att systemet lätt kan manipuleras. Resonemanget leder fel. Inget system är så vattentätt att det kan skydda sig mot individer som gör allt för att ta en genväg.

Vi har inte för mycket av personval i Sverige. Vi har alldeles för lite. Generellt sett är partierna rädda för att släppa ifrån sig makt genom att ge medlemmarna inflytande över vem som ska stå på listorna och på vilken plats. Få vågar låta de interna provvalen, om de har några, vara bindande. I slutändan är det nästan alltid partiledningen som bestämmer. Inte konstigt att det i dag ses som ointressant för de flesta att bli medlemmar i ett parti.
Det svaga personvalet gör det dessutom svårare för starka kandidater som har arbetat upp ett eget mandat att göra karriär. Det är synd. Politiken behöver personer som inte finner sig att bli hunsade av sitt parti.
Tyvärr har personvalsreformen som genomfördes 1998 inte blivit den förändring av partidemokratin som det var tänkt. Spärren på åtta procent till riksdagen lämnade partiernas makt så gott som oförändrad. I förra valet var det bara sex riksdagskandidater som kryssades förbi den ordning på listorna som bestämts centralt.

Riksdagsledamöterna är
fortfarande mer lojalt röstboskap till partitoppen än enskilda politiker som representerar sina väljare. I höstas skrev Anne-Marie Pålsson (M) träffande att riksdagsledamöterna borde kallas "transportkompani" snarare än lagstiftare.
Propositionen om en reformerad grundlag föreslår sänkt spärr till riksdagen till fem procent, precis som man har till kommun, landsting och EU-parlament. Det räcker inte. Spärrarna måste slopas om man på allvar ska flytta makt från partierna till väljarna.
Ironiskt nog är det Moderaterna som tydligast har propagerat för ett förstärkt personval, även om de har varit dåliga på att leva upp till det i praktiken. Skammen över valfifflet får inte göra att de tappar styrfart i frågan för ett bättre personvalssystem.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag