Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyll inte ifrån er – Stockholmsmoderater

200 varslas från Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
Foto: ANN JONASSON
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Det är rätt att försöka flytta över vård från akutsjukhusen till närakuter och vårdcentraler. Men storvarslen på Stockholmssjukhusen ger knappast intryck av att Moderaterna har läget under kontroll. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På många sätt håller svensk sjukvård internationell toppklass, inte minst när det gäller överlevnaden i svåra diagnoser. Men vården bedrivs ineffektivt. Kostnaderna har ökat snabbt under senare år, utan att ge någon positiv effekt på antalet vårdtillfällen och läkarbesök. I SKL:s ekonomirapport nyligen kom man fram till den anmärkningsvärda slutsatsen produktiviteten i den slutna vården har ”minskat successivt sedan 2013”.

Det är med andra ord uppenbart att sjukvården lider av stora strukturella problem. Sjukhusen slukar alltför mycket resurser medan primärvården - det vill säga vårdcentralerna – behandlas styvmoderligt.

Den bakgrundsbilden är viktig att ha när nyheterna om storvarsel på Stockholmssjukhusen nu slår ner som blixtrar i nyhetsflödet. I början på november kom beskedet att Nya Karolinska varslar 600 anställda, varav 250 läkare. På måndagen kom nya dramatiska sparplaner - både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, Sös, varslar om att 100 tjänster måste bort. 

Det är inte synd om huvudstaden

Det är lätt att få intrycket av att det pågår en slakt på sjukvården i Region Stockholm. En mer rättvisande bild är att kostnaderna har tillåtits att dra i väg alltför mycket, alltför länge och att man därför tvingas till en onödigt hård inbromsning. 

Den högst ansvariga politikern, finansregionrådet Irene Svenonius (M), skyller på det kommunala skatteutjämningssystemet, som hon menar åderlåter Stockholm på resurser. När det nya systemet är fullt utbyggt år 2023 beräknas huvudstadsregionen betala 3,6 miljarder till kommuner och landsting i övriga landet.

Men den bortförklaringen imponerar inte. Stockholm är en tillväxtregion med en skattekraft som gör andra delar av landet gröna av avund. Det är inte synd om huvudstaden. Tvärtom har man de bästa förutsättningarna i landet för att bedriva vårdverksamhet. Sanningen är att den moderatledda ledningen har lagt grunden till Sveriges dyraste sjukvård och ett av världens mest kostsamma sjukhus, Nya Karolinska. 

Finns flera skäl att hissa varningsflagg för alla vårdval

Då är Svenonius andra förklaring mer rimlig - att storvarslen är nödvändiga för att möjliggöra en omställning till en vård närmare medborgarna. Det är bra att primärvården får större tillskott nästa år än sjukhusen. Men den stora satsningen sker i stället på att flytta över specialistvården till privata vårdgivare. Ingen annan region i landet är i närheten av Stockholms numera runt 40 olika vårdval.

Det finns flera skäl att hissa varningsflagg för den utvecklingen. Den är kostnadsdrivande och riskerar att tränga undan den tunga vården till förmån för lättare åkommor. Dessutom riskerar privatiseringen att dränera övriga Sverige på kompetens och slå undan benen för den medicinska forskningen. 

Det finns en ideologisk fartblindhet över vårdpolitiken i huvudstaden. Det politiska hantverket övertygar inte.


Se senaste avsnittet av Ledarsnack här:

Ledarsnack 14 november: Upp till bevis för Nyamko Sabuni i helgen.