Skydda vallokalerna mot extremisterna

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen blir allt mer aktiv. Föregångaren Svenska motståndsrörelsen stormade flera vallokaler 2014.
Foto: JOACHIM NYWALL / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOACHIM NYWALL / IBLAB
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Röstningsrätt. En person åt gången bakom skärmarna, är regeln för att undvika röstfusk och otillåten påverkan. Ändå förekom det "familjeröstning" i svenska vallokaler vid riksdagsvalet 2014.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
2014 stormades flera vallokaler av nazister. Det kan hända igen.

Islamister vill hindra muslimer från att rösta. Nazister har vandaliserat vallokaler och hotat väljare. I höst måste vallokalerna skyddas bättre.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska val ska vara fria, säkra och rättvisa. Valhemligheten är en grundlagsfäst rättighet. Men extremister av olika kulörer kan försöka att sabotera valet. Det sker på olika sätt: islamisterna i Hizb-ut-Tahrir, som motsätter sig demokratin och vill ha ett kalifat styrt enligt sharialagar, uppmanar svenska muslimer att inte rösta. De menar att det strider mot islam att rösta i västerländska val, eftersom man då accepterar demokratin och dess värderingar.

Hizb-ut-Tahrir är en liten, extrem rörelse som få svenska muslimer lyssnar på. Men valdeltagandet är redan mycket lågt i invandrartäta förorter, och om radikala salafister propagerar mot valet kan det kännas olustigt för de boende att rösta. I utsatta förorter är den sociala kontrollen på många håll redan stor och kvinnor har slagit larm om att islamistiska moralpoliser håller koll på hur de klär sig och var de rör sig. 

Därför är det viktigt att inga obehöriga – moralpoliser eller andra – tillåts hänga runt vallokalerna och notera vilka som går in.

Nazister försökte påverka de röstande 2014

Det är inte bara islamister som vill sabotera riksdagsvalet. Förra valet stormades vallokaler av nazister från Svenska motståndsrörelsen, som numera kallar sig NMR. Ett tiotal nazister trängde sig in i vallokalen i Kärrtorp, rev upp valsedlar, slog sönder inredning och filmade, enligt vittnesuppgifter på plats. Liknande scener utspelade sig på flera håll. Polisen Jonas Widmark uttalade sig i Expressen: "Man har försökt påverka personerna som skulle rösta." 

Det kan hända igen. Enligt en sammanställning som Expo har gjort är NMR "mer aktiv än någonsin". Organisationens aktioner under Almedalsveckan visar att de inte drar sig för att använda våld mot meningsmotståndare eller hota förbipasserande.

Familjeröstning måste förhindras

Valfusk är inte främmande för svenska val. År 2002 genomförde socialdemokratiska kampanjarbetare en poströstning vid ett äldreboende – där bara S-valsedlar delades ut. 2010 fick kommunvalet i en valkrets i Örebro göras om, efter att S hade bussat väljare till vallokalen, och låtit partiombudsmännen följa med dem in i vallokalen. Och 2014 konstaterade internationella valobservatörer, som hade bjudits in av fyra riksdagspartiers biståndsorganisationer, att flera oegentligheter skett i Stockholm. 

Valobservatörerna besökte en tredjedel av stadens 543 vallokaler, och såg att så kallad familjeröstning (det vill säga att flera personer går in bakom skärmen för att rösta tillsammans) förekom på ett flertal platser. I vissa vallokaler kunde det pågå utan att personalen sade till.

Inför höstens val måste valförrättarna utbildas bättre, så att de inte släpper in fler personer än det finns lediga röstbås i lokalen. Partiernas kampanjarbetare bör förvisas från vallokalerna, och väktare måste tas in vid behov. 

Alla som bor i Sverige måste kunna lita på att de kan rösta utan att utsättas för tvång och hot.


Läs också: Salafister försöker hjärntvätta barn och unga