Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skydda skärgården från ryska oligarker

Region Gotland sade till slut nej till att hyra ut Slite hamn till Nord stream 2. Men Gazprom fick använda hamnen för att bygga Nord stream 1. Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karlshamns kommun gav däremot klartecken till Gazprom. Foto: MAGNUS LEJHALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Delar av Stockholms skärgård kan bli säkerhetsklassade, så att fastighetsförsäljningar måste godkännas av länsstyrelsen. Foto: ELISABETH - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK
”Små gröna män” kallades de ryska trupper utan nationsbeteckning på uniformerna som plötsligt intog Krim i Ukraina 2014. Foto: VIP Design Inc/COLOURBOX

Det måste få ett slut att kortsiktiga kommuner säljer ut försvaret.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Slite. Lysekil. Fårösund. Gävle. Listan över svenska hamnar som utländska intressen har velat köpa upp är lång. Det är ofta en lockande affär för en kommun – friska miljoner kan rulla in, bara man inte ställer för många frågor. 

När Karlshamn 2017 gav klartecken till Gazprom, som ägs av den ryska staten, att hyra hamnen för att bygga gasledningen Nord stream 2 var det knappast i god tro. Både försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström hade varnat kommunpolitikerna att det kunde strida mot svenska säkerhetsintressen. Men regeringen var impotent i mötet med det heliga kommunala självstyret.

Rätt att inskränka äganderätten

Det är, tack och lov, på väg att ändras. En utredning som i veckan överlämnades till Försvarsdepartementet föreslår nämligen att egendom som är särskilt viktig för totalförsvaret inte ska kunna säljas utan att staten först får granska affären. Det handlar om flygplatser, hamnar, bergrum och fastigheter som ligger vid militärstrategiskt viktiga punkter.

Förslaget innebär naturligtvis en inskränkning av äganderätten, som främst drabbar dem som har sommarstuga i vissa delar av skärgårdarna kring Stockholm, Göteborg, Karlskrona, Umeå och på Gotland. Den som vill sälja sin fastighet i de utpekade områdena kommer att behöva anmäla det till länsstyrelsen för granskning. Men så länge man inte prompt vill sälja till en oligark torde granskningen inte vara mer än en liten olägenhet.

Inskränkningen av den enskilde husägarens rättigheter vägs upp av det allmänna säkerhetsintresset. Den finska polisens stora razzia i Åbolands skärgård förra året borde ha varit en väckarklocka även på denna sida om Skärgårdshavet:

En rysk affärsman – med pass från fem länder – hade köpt upp fastigheter runt den djupa farleden till Åbo hamn. Som av en händelse är detta också hem för den finska marinens viktigaste bas. Varenda holme utrustades med övervakningskameror och en helikopterplatta. Runt den största lät affärsmannen bygga hela nio bryggor – för att han ”tycker om att simma mellan dem”. 

Vid razzian fann polisen 3,5 miljoner euro i kontanter i husen, trots att företaget gick med förlust. Kanske var motivet bara att tvätta pengar, men holmarna hade också kunnat användas som bas för ”små gröna män” i ett skymningsläge.

Täpp till kryphålen

Även om regeringen nu skulle göra det svårare för utländska intressenter att köpa upp strategisk infrastruktur, är det några frågor som kvarstår. Vad krävs för att staten ska expropriera sådant som redan har sålts? 

Gävle hamn, som tidigare var klassad som ett militärt skyddsområde, ägs i dag av turkiska Yildirim Group. Företaget har kopplingar till en statskontrollerad rysk bank som står på EU:s sanktionslista, enligt DN

Vid Västerås flygplats har kommunen sålt tomtmark till en församling för att bygga en rysk-ortodox kyrka. VLT har visat att prästen är involverad i ett företag som misstänks för pengatvätt och det finns oro att kyrkan kan användas för ryska statsintressen.

Det brådskar att täppa igen kryphålen.