Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skydda överlevarna mot nazisternas hot

Emerich Roth överlevde nazisternas koncentrationsläger. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Stockholm. Foto: SVEN LINDWALL

De som har överlevt nazisternas koncentrationsläger utsätts på nytt för antisemitism. Det är samhällets ansvar att skydda dem från svenska nazister.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Förintelsen ägde aldrig rum. Det hävdar Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Sveriges mest aktiva nazistorganisation. På deras hemsida Nordfront kan man hitta artiklar om "judisk makt", "homopropaganda" och aggressiva "rasfrämlingar". 

Men NMR nöjer sig inte med att tala om den judiska världskonspirationen, homohotet och om hur massinvandringen hotar det nordiska folket. Nej, nazisterna har blivit allt mer aktiva när det gäller att sprida sitt hatiska budskap.  

Nazister hotar överlevare 

En av dem som har drabbats är 92-årige Emerich Roth. Han är av de sista Förintelseöverlevarna som finns kvar i Sverige och orkar åka ut och föreläsa. 

Roth skulle tala om hatets mekanismer på en gymnasieskola i Stockholm förra veckan. Då samlades ett antal medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen för att protestera mot hans besök. De delade ut flygblad där det stod att Förintelsen är en bluff. Protesten blev våldsam och en elev misshandlades utanför skolan.

Roth är inte den enda överlevande som har utsatts för hot och hat av NMR. En annan är 90-årige Mietek Grocher.  

Han lyckades uthärda nazisternas koncentrationsläger, däribland Buchenwald och Majdanek. Nu, 70 år efter krigets slut, trakasseras han av svenska nazister. 

När han skulle tala på ett gymnasium i Varberg för två år sedan tågade en grupp nazister in i salen. Dessvärre fanns inte polisen på plats i lokalen, utan fick tillkallas senare. Polisen i Varberg bedömde att det inte fanns något hot mot Grocher. De hade fel. 

I en intervju med Expo berättar Grocher att han vanligtvis brukar ha polisbeskydd när han föreläser på grund av hotbilden (Expo Idag 22/2)

Men nazisterna ger sig inte bara på överlevande från Förintelsen. Just nu är tre män med kopplingar till NMR häktade, misstänkta för involvering i bombdåd.

Det första sprängdådet ägde rum utanför bokhandeln Syndikalistiskt forum i Göteborg den 11 november. Om någon hade befunnit sig på platsen hade den sannolikt blivit skadad, i värsta fall dödad. 

Den 5 januari exploderade en sprängladdning utanför ett asylboende i Göteborg. En man skadades allvarligt och behövde sjukhusvård. Den 25 januari hittades ännu en sprängladdning i närheten av ett annat asylboende i Göteborg. 

Nordiska motståndsrörelsen rekryterar nya följare 

Förutom att Nordiska motståndsrörelsen har ökat sin aktivitet försöker de att rekrytera fler medlemmar till sin sak. Därför måste hotet från nazisterna tas på allvar, inte minst av polisen. 

De få Förintelseöverlevare som finns kvar bör självklart få polisbeskydd när de föreläser om sina upplevelser. De gör samhället en stor tjänst som orkar berätta om det vedervärdiga som har hänt dem. Att de behöver oroa sig för sin säkerhet är faktiskt oanständigt. 

De som har överlevt nazisternas koncentrationsläger ska inte behöva utsättas för antisemitism i landet där de fann en fristad. 

 

Läs också:

Bomberna visar faran med högerextrema 

Ett sorgens år för Trollhättan  

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!