Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulle du våga köpa en begagnad bil av de här männen?

Premiärminister Boris Johnson besöker Red Bull Racing i Milton Keynes under sin valkampanj. Foto: STELLA PICTURES/AVALON.RED B68
Labourledaren Jeremy Corbyn utmanar Boris Johnson om premiärministerposten.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Britterna står inför ett ödesval på torsdag. Tyvärr är det ett val mellan pest och kolera.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På torsdagen går britterna till valurnorna för parlamentsval för tredje gången på lite drygt fyra år. Man får ursäkta dem om de har svårt att välja denna gång.

Favoriten enligt opinionsmätningarna är Boris Johnson och hans konservativa Tories. När han blev premiärminister i juli kändes jämförelserna med USA:s president Donald Trump orättvisa. 

Sedan i somras har han dock olagligen stängt parlamentet, sparkat ut 21 parlamentsledamöter ur partiet för att de inte gillade hans tuffa version av brexit och kampanjar nu på att EU-medborgare inte ska kunna behandla Storbritannien som ”sitt eget land”.

Boris Johnson kampanjar på brexit

Boris Johnsons huvudbudskap i valrörelsen är att bara han kan få brexit avklarat. Men även om ett nytt parlament skulle godkänna hans utträdesavtal och Storbritannien lämnar EU som planerat 31 januari återstår mycket arbete att göra.

Britterna måste snabbt förhandla fram ett nytt avtal med EU som reglerar handeln och de framtida relationerna. Övergångsperioden går ut redan vid nästa årsskifte och i EU brukar det anses som snabbt att förhandla fram ett nytt frihandelsavtal på sex-sju år. 

Boris Johnson har vid upprepade tillfällen dock lovat att inte förlänga övergångstiden, vilket är vansinne. Risken är därmed stor att det ändå blir en hård brexit i januari 2021.

Utmanaren Jeremy Corbyn å sin sida går till val på ett politiskt program som osar 1970-tal med förstatliganden, stora utgiftsökningar och ett införande av löntagarfonder. Han har heller inte tagit tydligt avstånd från de antisemitiska strömningarna i den vänsterfalang som fört honom till makten i Labour. Det har fått Storbritanniens chefsrabbin att ta det ovanliga steget att varna för Corbyn.

Jeremy Corbyn har tidigare uttryckt sympati för såväl mullornas Iran som den diktatoriska regimen i Venezuela. Det säkerhetspolitiska samarbetet i väst skulle sannolikt försvagas kraftigt om han blir premiärminister. 

Storbritannien är i kris

Vad gäller brexit är Labours politik i det närmaste obegriplig. Man säger sig vilja förhandla om Johnsons utträdesavtal för att sedan hålla en ny folkomröstning. Vilken sida partiet skulle stötta i det valet vill man dock inte uppge. 

Ett framgångsrikt Liberaldemokraterna skulle ha kunnat verka modererande både i förhandlingarna med EU och med planerna för socialisering. Men mittenpartiet ser ut att ha gjort en allt för svag valrörelse för att få något större inflytande.

Storbritannien är numera ett land i kris. Förtroendet för det politiska systemet har rasat och nu knakar landet i fogarna. I Skottland ställs krav på en ny folkomröstning om självständighet och om det blir verklighet kan Nordirland mycket väl följa efter.

Oavsett valutgång ter sig Storbritanniens själva framtid som högst osäker. 

Stackars britter! 

Boris Johnson kan tvingas avgå som premiärminister - även om hans parti vinner.