Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulden är din om det går snett, Andersson

Magdalena Andersson.
Foto: Lisa Mattisson

Det är tur att finansminister Magdalena Andersson inte är brandchef. Brinner det i köket avvaktar hon med släckning och hänvisar till att branden måste analyseras och att frågan måste beredas. Sen skyller hon på att den tidigare brandchefen inte gjort sitt jobb.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nu pyr det i gräsmattorna i villakvarteren och på bostadsrättsföreningarnas innergårdar. Fastighetspriserna slår rekord och hushållens skuldsättning når nya hisnande höjder. Superrean på bolån lär enligt Riksbanken fortgå under minst ett år.

Att Riksbanken på onsdagen inte sänkte minusräntan ytterligare överraskade marknaderna, men riksbankschef Stefan Ingves upprepade budskapet om att minus 0,25 procent inte är något golv.

Må så vara. Men med sin minusränta seglar Riksbanken på okända vatten. Och för att lugna passagerarna måste kaptenen låtsas som om han har kursen klar. Nivån är dock exceptionellt låg och den visar att Riksbanken inte längre tar hänsyn till bolåneberget i sin räntesättning.

Samtidigt har Finansinspektionen – vars uppdrag det är att hålla koll på skuldsättningen – gjort bort sig totalt. Först annonserade man ett amorteringskrav i så god tid att det drev upp bostadspriserna. Sedan tvingades man plötsligt dra tillbaka kravet efter kritik från juristhåll. Ansvarig generaldirektör har hoppat av till konsultbranschen.

Vad gör Magdalena Andersson i denna kaotiska tid? 

Ingenting. Vårbudgeten är tom på konkreta förslag. Vi har en finansminister som sitter och rullar tummarna på finansdepartementet. 

Nej, några sänkta ränteavdrag blir det inte. Andersson skyller på att hennes företrädare borde ha gjort det i samband med fastighetsskattereformen. Anders Borg har under sin egen "förlåt-mig-turné" visserligen erkänt att han borde ha gjort något åt avdragen. Men det är Magdalena Andersson som har ansvaret här och nu.


Det är ansvarslöst att ett av nationens allvarligaste problem – den dysfunktionella bostadsmarknaden och hushållens skuldberg - inte finns med som utpekat samarbetsämne i decemberöverenskommelsen. Men det kan omöjligen hindra Andersson från att bjuda in Moderaternas finansministerkandidat, Ulf Kristersson, plus några av hans allianskamrater till samtal.

Syftet borde vara att skapa en blocköverskridande enighet om att trappa ned avdragen under ett antal mandatperioder. Därmed skulle hushållen veta vad som gäller. Och partierna skulle kunna dela på den opinionssmäll som riskerar att följa efter ett så känsligt, politiskt ingrepp. De resurser som frigörs skulle kunna användas till att lösa upp andra knutar på bostadsmarknaden, till exempel de höga flyttskatterna.

Har då inte Andersson kategoriskt sagt nej till sänkta ränteavdrag? Jo, men den politiker som behärskar konsten att ändra sig från tidigare felaktiga ståndpunkter kan vinna sympati. Det finns något statsmannamässigt i att visa att allvaret i situationen står över personlig prestige.

Hon kan också påpeka att hon - till skillnad från Anders Borg – erkänner sina misstag när makten fortfarande finns att korrigera dem.


 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.