UNDER UTREDNING. Som tidigare styrelseledamot för Lundin Petroleum har Carl Bildt hamnat i hetluften. Anledningen är att bolagets agerande i inbördeskrigets Sudan nu ska utredas. Oppositionen kräver att Bildt tar en time-out som utikesminister under utredningen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
UNDER UTREDNING. Som tidigare styrelseledamot för Lundin Petroleum har Carl Bildt hamnat i hetluften. Anledningen är att bolagets agerande i inbördeskrigets Sudan nu ska utredas. Oppositionen kräver att Bildt tar en time-out som utikesminister under utredningen.  Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Skuggan över Bildt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Kammaråklagare Magnus Elving har beslutat
inleda en förundersökning om folkrättsbrott kopplade till Lundin Petroleum. Att ett svenskt oljebolag skulle ha medverkat till folkfördrivningar i inbördeskrigets Sudan är en extremt allvarlig anklagelse, och man kan bara applådera beslutet att utreda saken.
Affären uppmärksammas dock främst av ett annat skäl, nämligen att utrikesminister Carl Bildt satt i Lundins styrelse vid tiden. Det är oväsentligt vilken roll han spelade i styrelsen: som ledamot var han medansvarig för företagets agerande. Om Lundin Petroleum skulle fällas i domstol kan Bildt omöjligen fortsätta representera Sverige i omvärlden.
Också ur den synvinkeln är det välkommet att anklagelserna mot Lundin Petroleum utreds. Denna ledarsida har upprepade gånger kritiserat Bildts nonchalanta hantering av affären, senast 9 juni.
Samtidigt är det nödvändigt att komma ihåg att Lundin Petroleum inte har fällts, inget åtal har väckts, och varken Carl Bildt eller någon annan är misstänkt för brott. Kammaråklagare Elving noterar att den här typen av utredningar "är mycket omfattande och tar regelmässigt lång tid". Det kan alltså dröja innan eventuella misstankar framläggs, och själva rättsläget är detsamma i dag som för fyra år sen.

Saken lär dock inte få ligga i träda i väntan på att förundersökningen framskrider. Oppositionen har redan rest krav på Bildts avgång eller en "time-out", trots att han alltså inte ens misstänks för brott. Orimligt, men vi kan räkna med att de rödgröna kramar sista blodsdroppen ur Sudanfrågan innan september, i hopp om att fälla - eller åtminstone fläcka - Carl Bildt.
Det är nämligen inte så, som den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld skrev på DN Debatt i går, att de rödgröna i utrikespolitiken funnit en vinnarfråga. Tvärtom har nästan varje utrikespolitisk debatt under mandatperioden drabbat oppositionen negativt. Orsaken är inte bara Vänsterpartiets nyanslösa politik, som skrämmer bort långt fler mittenväljare från S än den lockar till det egna partiet.
Det viktigaste skälet till oppositionens utrikespolitiska ökenvandring stavas i stället Carl Bildt, en oöverträffat tung och erfaren minister som ohotad dominerat debatten.

Sudanfrågan
är Bildts enda verkligt svaga punkt. Det var omdömeslöst att sätta sig i Lundinstyrelsen när den samarbetade med mördarregimen i Sudan. Det var lika omdömeslöst att därefter vifta bort protesterna, som om detta inte vore värre än ordinarie politiska småbråk.
Även om varken Bildt eller Lundin Petroleum i dagsläget misstänks för något brott, är det klart att utrikesministern skördar vad han sått. Att försöka tiga ihjäl välgrundad kritik är orimligt, och hur som helst omöjligt eftersom oppositionen inte kommer att släppa ämnet.
Bildt måste lägga korten på bordet och uppriktigt förklara sin syn på saken. Därefter bör rättsväsendet få ha sin gång i fred.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag