Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrota Liberalernas oblyga valfläsk

Liberalernas Mats Persson tycker att det tillfälliga skatteavdraget är en stor och angelägen reform. Det är det inte.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna ville ha igenom en skattesänkning att göra utspel på. Socialdemokraterna sa ja. Lagt kort ligger.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Liberalerna har baxat igenom ett tillfälligt jobbskatteavdrag under pandemin. Tajmingen är obegriplig. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På tisdag börjar coronarestriktionerna lyftas. Under sommarmånaderna kommer Sverige öppna upp i takt med att de sista sprutorna når de yngsta armarna. Blir det pangväder och slutspel i fotbolls-EM väntar med lite tur samma kollektiva förlösning som när Tomas Brolin & co grävde guld i USA efter nittiotalskrisen.

Tecken syns redan. I Stockholm flockas folk till uteserveringarna. I Göteborg kraschade nyligen Lisebergs hemsida under trycket efter biljetter. Till och med charterplanen är fullbokade eftersom svenskarna drömmer om sol och bad som vore det 2019.

De har också lagt pengar på hög – vinterns restaurangbesök och Thailandsresor blev ju aldrig av. Det är ingen tillfällighet att villapriserna har rusat med 20 procent på ett år, eller att Konjunkturinstitutets ”Barometerindikator” nyligen nådde sin högsta nivå på ett kvarts sekel. 

I det läget anser regeringen att det hög tid för ett stimulerande jobbskatteavdrag värt tio miljarder över två år. Syftet är att kompensera för ökade kostnader till följd av hemarbete och förändringar i ”sättet att resa till och från jobbet” under pandemin.

Tanken är alltså att Liberalernas tillfälliga pandemistimulans för hemmajobbare ska sättas in när samhället öppnar upp igen?

Förslaget är egentligen Liberalernas, vilket möjligen förklarar bristen på fingertoppskänsla.

”Det kan handla om att man har köpt hem utrustning för att kunna sitta hemma och jobba eller att man har fått andra kostnader som har ökat”, sa partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson i Sveriges Radio i veckan. 

Vilka då, egentligen? Nog för att en och annan investerat i skrivbord eller valt bilen framför pendeln – men för många har kostnaderna av begripliga skäl tvärtom minskat under pandemin. Hemmajobbarna har ätit färre luncher på krogen och sparat in på busskort, tågbiljetter och bensin. 

Höga skatter på arbete är visserligen ett problem för Sverige och jobbskatteavdragen har varit en framgångsrik metod för att mildra de problemen. Men tillfälliga skattesänkningar ger knappast några signaler till svenskarna om att det lönar sig mer att arbeta.

Tajmingen gör det hela än mer förbryllande. Liberalernas ”angelägna” pandemistimulans ska alltså sättas in när samhället äntligen öppnar upp igen – samtidigt som svenskarna känner sig rikare än på många år? Hur går det ihop?  

Den raka förklaringen är förstås att det är så här januariavtalet fungerar. L ville ha igenom en skattesänkning att göra utspel på. Socialdemokraterna sa ja. Lagt kort ligger. En mindre smickrande förklaring är att avdraget kommer att betalas ut i klumpsumma några månader före riksdagsvalet, oblygt valfläsk alltså.

De är inga rimligt skäl. Tillfälliga speciallösningar är ofta nödvändiga i kris, men de måste vara träffsäkra.

Skrota avdraget och använd miljarderna där de faktiskt gör nytta i stället.